04 december Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Over corona en de intimidatie van OMT-leden. Verder een korte vooruitblik op de komende Europese Raad en de uitnodiging om als gastland deel te nemen aan de G20 volgend jaar in Italië. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie

Inleidend statement persconferentie na ministerraad 4 december 2020

Minister-president Rutte:

Goedemiddag. Over corona willen we proberen dinsdag te kijken op basis van alle adviezen die er dan liggen te kijken wat er weer mogelijk is. Al ziet dat er gewoon op dit moment natuurlijk niet goed uit als je naar de aantallen besmettingen kijken. Maar ik wil daar verder niet op vooruitlopen. We verwachten de komende dagen ook weer de nodige adviezen daarover en dan willen we dinsdag nader bericht geven over de situatie richting kerst en daarna. Behalve het dus minder vrolijke nieuws over de cijfers wel goed nieuws over de vaccinatie. Over de vaccins. We staan wat dat betreft echt aan de vooravond van een nieuwe fase van de pandemie. En zoals Hugo de Jonge al heeft gezegd: als alles meezit, dan kunnen we in januari de eerste mensen in Nederland gaan vaccineren. En dat is natuurlijk ook het perspectief waar we zo naar uitkijken. We hebben steeds gezegd: dat perspectief bestaat uit een vaccin en, of testen op een veel grotere schaal en, of een medicijn. Maar dat vaccin is van deze drie natuurlijk het meeste effectief. En nogmaals dat hopelijk is dan een begin in januari met weer een nieuwe fase.

Dan wil ik ook iets zeggen over de berichtgeving over bedreiging en intimidatie aan het adres van leden van het Outbreak Management Team. We zijn daar allemaal enorm van geschrokken, ikzelf ook. Deze mensen doen goed en belangrijk werk en dat doen zij naar eer en geweten. Wat we dus absoluut niet willen zien is dat misschien mensen het oneens zijn met dat beleid, ja dat kan, of met die adviezen oneens zijn en ook discussiëren op de inhoud is prima. Maar wat we nooit in Nederland zullen accepteren is intimidatie, zijn bedreigingen. Die zijn in alle opzichten totaal onacceptabel.

Dan, volgende week staat Hugo de Jonge hier omdat ik dan in Brussel ben voor de Europese Raad. Daar zal gesproken worden over de coronapandemie zonder twijfel. Maar ook over de klimaatdoelen die de Europese Unie zichzelf stelt. Een ander belangrijk onderwerp is natuurlijk het hele vraagstuk rondom Hongarije, Polen en het rechtsstaatmechanisme, allemaal als onderdeel van de discussie over de Meerjarenbegroting en dat Europees noodfonds. Ik hoop zeer dat het lukt om daar voortgang te boeken. Maar u weet, we zijn niet bereid om onder de uitkomst te zakken van de onderhandelingen die hebben plaatsgevonden en zijn afgerond tussen het Duits voorzitterschap, het Parlement en de Commissie.

Dan zullen we ook denk ik spreken over de Brexit-onderhandelingen. En iedereen hoop natuurlijk dat daar een akkoord wordt bereikt. Maar ik blijf hier wel zeggen: dat is nog steeds onzeker en tegen alle bedrijven en instellingen in Nederland die te maken hebben met handel, export naar Engeland, naar Groot-Brittannië, zelfs met een akkoord wordt het ingewikkelder. En zonder akkoord wordt het veel ingewikkelder. Het is vandaag 4 december dus zorg ervoor dat je bent voorbereid. Voorbereid op het positieve scenario wat nog steeds heel veel werk met zich meebrengt als het wel lukt. Maar is nog steeds heel veel extra gedoe. Maar zeker ook op het scenario dat het niet lukt. Anders heb je straks echt een groot probleem op 31 december, 1 januari als bedrijf met export als e dat niet heb voorbereid. En iedereen staat klaar om te helpen. Maar doe het. Ook nog een keer die oproep hier.

Dan goed nieuws, en dat is dat G20-voorzitter Italië heeft besloten om Nederland uit te nodigen om het komend jaar als gastland deel te nemen aan de G20. Dat is natuurlijk goed. Dat betekent ook weer dat wij de kans hebben op dat podium de Nederlandse belangen goed te vertegenwoordigen. En uiteraard onze bijdrage te leveren aan alle vraagstukken die daar spelen over de wereldwijde economische vraagstukken, multilateralisme, maar natuurlijk ook de aanpak van corona. Dus we zijn Italië zeer erkentelijk voor deze uitnodiging zodat we weer kunnen deelnemen aan dit belangrijke gremium nadat eerder Duitsland en ook Argentinië ons hadden uitgenodigd om deel te nemen aan de G20, nu dus deze uitnodiging van Italië.