Themabijeenkomst Platform Gemeenten en Mensenrechten
Op dinsdag 5 november 2024 van 12.30 tot 18.00 uur vindt er een themabijeenkomst plaats van het Platform Gemeenten en Mensenrechten met als thema volkshuisvesting. Er komen verschillende sprekers tijdens plenaire discussies en prikkelende workshops aan het woord om mee te praten over bijvoorbeeld de aanpak van discriminatie op de woningmarkt, huisvesting van statushouders en de beschikbaarheid van voldoende woonruimte.
Aanmelden
Kom ook uw ervaringen delen en ga in gesprek met gemeentelijk bestuurders en beleidsmakers, organisaties, belangenbehartigers, ervaringsdeskundigen en wetenschappers over de waarborging van fundamentele mensenrechten in concreet, beleidsmatig en lokaal perspectief.
Volkshuisvesting: wonen, opvang en de rol van gemeenten
Nederland heeft te maken met een wooncrisis. Door het grote tekort aan geschikte (huur)woningen, ondervinden gemeenten problemen bij het huisvesten van de bevolking, waaronder arbeidsmigranten, statushouders en woonwagenbewoners. Gemeenten hebben te kampen met een oplopend aantal dakloze mensen en discriminatie op de woningmarkt komt nog steeds voor. En dit is slechts een kleine greep uit de vele uitdagingen waarmee gemeentelijke bestuurders en beleidsmakers te maken krijgen tijdens het ontwikkelen en uitvoeren van woonbeleid.
Bij het maken en uitvoeren van beleid wordt er niet snel gedacht aan volkshuisvesting als een recht. Desalniettemin is het recht op huisvesting genoemd in verschillende internationale mensenrechtenverdragen waar Nederland zich aan gecommitteerd heeft, en neergelegd in artikel 22, tweede lid, van de Grondwet:
“Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.”
Tijdens de themabijeenkomst worden uiteenlopende vraagstukken voor en door gemeenten behandeld ten aanzien van gemeentelijk woonbeleid. Welke invloed heeft het recht op volkshuisvesting bijvoorbeeld op het werk van lokale beleidsmakers en bestuurders? Hoe raakt (de uitvoering van) gemeentelijk beleid ten aanzien van huisvesting en opvang aan andere mensenrechten, zoals recht op privacy en het discriminatieverbod, en welke rol spelen lokale overheden bij het waarborgen van deze rechten? Hoe bieden gemeenten deze kwesties het hoofd en welke lessen trekken zij uit deze aanpak voor de toekomst?
Sfeerimpressie 2023
Programma
Locatie en bereikbaarheid
De Zalen van Zeven
Boothstraat 7, 3512 BT Utrecht
Contact
Heeft u nog vragen of opmerkingen? Mail ze naar platformgemeentenenmensenrechten@minbzk.nl.
Over het Platform
Het Platform Gemeenten en Mensenrechten is opgericht in samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het College voor de Rechten van de Mens en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, om uitvoering te geven aan het Nationaal Actieplan Mensenrechten 2020.
Het Platform biedt een basis voor de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen gemeenten over de rol van mensenrechten in gemeentelijk beleid en uitvoering. Sinds 2020 organiseert het Platform in dat kader bijeenkomsten over verschillende mensenrechtelijke thema’s die spelen bij het opstellen en uitvoeren van gemeentelijk beleid, zoals digitalisering, armoede en anti-discriminatie. Bij de bijeenkomsten richt het Platform zich primair tot gemeentelijk beleidsmakers en bestuurders, maar is ook ruimte voor het perspectief van (ANBI-)organisaties en andere (ervarings)deskundigen.
Door constructieve gesprekken en prikkelende discussies niet alleen tijdens de bijeenkomst te faciliteren, maar ook aan te moedigen die daarbuiten voort te zetten, belicht het Platform verschillende kanten van lokale problematiek én oplossingen die ook (direct of indirect) gevolgen hebben voor de waarborging van fundamentele mensenrechten.
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op!