Dag en nacht paraat voor Nederlanders in nood

Nederlanders reizen veel en graag. Ze werken, wonen en studeren over de hele wereld. Maar wat doe je als je in Hongarije woont en een nieuw paspoort nodig hebt? Als je als uitwisselingsstudent in Thailand een scooterongeluk krijgt? Als je op vakantie bent in Portugal en beroofd wordt van al je spullen? In al die gevallen kun je bellen (of mailen, of appen) met Buitenlandse Zaken.

Het 24/7 Contactcenter van Buitenlandse Zaken is dag en nacht bereikbaar voor Nederlanders die hulp nodig hebben van BZ op +031247247247. Maar ook mensen met een andere nationaliteit die naar Nederland willen reizen kunnen het nummer bellen, bijvoorbeeld voor visumaanvragen.

'Ik had eens een Soedanees-Nederlands meisje aan de lijn. Ze belde vanuit Soedan. Aanvankelijk begreep ik haar niet omdat ze niet veel losliet en alleen maar zei dat ze naar huis wilde. Koop dan een ticket, was mijn eerste gedachte. Maar toen ik doorvroeg bleek dat ze gevaar liep om besneden te worden.' Kelly van Kempen vertelt over haar werk in het contact center.

Stel, je bent op vakantie en je raakt je paspoort kwijt of breekt een been. Wat doe je dan? Je gaat naar de site van de Nederlandse ambassade in het land en belt het contactnummer. Dan zou het zomaar kunnen dat je Jolande van Koert aan de telefoon krijgt. In dit interview lees je meer over haar werk bij het 24/7 contact center.

De avond voor vertrek uit Australië raakt backpacker Jimmy (19) zijn paspoort kwijt. Wat nu? Via de ambassadewebsite komt hij in contact met de Nederlandse honorair consul. 'Zonder hem had ik daar nog steeds gezeten'. Lees hier het hele interview met Jimmy.

Achter de Schermen bij het 24/7 contactcenter

Centro de Contacto Consular. Usted habla con Jacqueline van Wegen. ¿Cómo puedo ayudar?
Consulair Contactcenter, Steven Boer speaking. How can I help you?
Centre consulaire, c'est Wesley à l'appareil. Comment puis-je vous aider.
Consulair Contactcenter, u spreekt met Angela. Wat kan ik voor u betekenen?  Het Contactcenter is er voor de Nederlander die in het buitenland verblijft.  We zijn er ook voor de niet-Nederlanders die naar Nederland willen komen en 'n visumvraag hebben.  Dat doen wij 24/7, dus wij zijn dag en nacht open.  Feestdagen, vakanties, wij zijn altijd open.  Ik bel vanuit Frankrijk en m'n tas met alles erop en eraan en erin...  en m'n geld, m'n paspoort is gestolen.  Heel vervelend dat u bestolen bent van uw persoonlijke spullen. Gaat alles verder goed met u? Ja, ik moet gewoon op tijd terug zijn.
Dit is een veelvoorkomend geval dat wij hier dagelijks zien bij het Contactcenter: Iemand die bestolen is van z'n reisdocumenten en alle spullen tijdens een treinreis. In dit geval was het Frankrijk. Als ik kijk naar WhatsApp, daar zijn we net mee gestart...  maar ik zie al groei daarin in het aantal berichten dat we ontvangen. Het leuke aan WhatsApp is dat het een wat informeler karakter heeft. Je ziet dat de interactie met de voorlichter en de klant heel leuk is. Ik kan in het buitenland dus gewoon een ander paspoort aanvragen?  Wij kunnen u zeker helpen. In ieder geval aangeven wat de procedure is, zodat u een nieuw document kunt krijgen...  zodat u terug in Nederland kunt zijn en uw werkzaamheden kunt hervatten. Het is niet alleen maar mensen helpen met reisdocumenten...  maar het is ook mensen bijstaan bij natuurrampen, vermissingen...  of ongelukken en overlijdensgevallen.  We proberen alle mensen zo goed mogelijk te helpen...  maar uiteraard kan de Nederlander zichzelf ook heel goed voorbereiden. Bijvoorbeeld door goed de reisadviezen te lezen. Dat kan bij nederlandwereldwijd.nl. Helemaal goed, mevrouw. Ik wens u veel sterkte.  Hopelijk kunt u alles zo snel mogelijk geregeld krijgen en terug in Nederland zijn. Hartstikke bedankt. Mijn dag zit erop. Ik ga lekker naar huis. Morgen weer een avonddienst. Tot morgen.

Meer video's over het consulaire en andere werk van BZ vind je op Youtube.

Consulaire dienstverlening

Infographic Consulaire dienstverlening in beeld 2018

De hulp aan toeristen in nood is maar een klein gedeelte van het zogenoemde consulaire werk van buitenlandse zaken. Zo kwamen er vorig jaar 680.000 aanvragen binnen van buitenlandse toeristen, studenten en zakenreizigers voor een kort verblijf in Nederland. Wereldwijd werden zo'n 124.000 paspoorten uitgegeven.  

Minister Blok kondigde eind vorig jaar aan dat hij de dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland in 2019 verder wilde uitbreiden, bijvoorbeeld met de komst van mobiele paspoortstations. Dit jaar gebeurde dat onder meer in Canada, Frankrijk, Australië  en Italië.

Tijdens de Europese parlementsverkiezingen konden Nederlanders hun stem uitbrengen op 8 ambassades waar speciale briefstembureaus waren ingericht.

Voor Nederlandse voetbalsupporters reisde een consulair team van de ambassade naar de speelsteden van het WK-vrouwenvoetbal.

Tijdens het WK voetbal voor vrouwen stonden in de stadions en de fanzones collega's van de Nederlandse ambassade paraat

Wil je meer weten over het consulaire werk van BZ? In 2019 kwam de tweede editie van het overzicht 'De Staat van het Consulaire' uit.

Een goede voorbereiding

Met een goede voorbereiding zijn problemen op reis niet uit te sluiten. Het maakt de kans daarop wel een stuk kleiner. In de reisadviezen van Buitenlandse Zaken is voor ieder land beschreven welke risico's gelden voor een land of een gebied, en of er bijzondere veiligheids- gezondheids- verkeers- of culturele zaken zijn om rekening mee te houden.

Reizigers kunnen voor vertrek de reisapp downloaden, zodat ze steeds de meest recente informatie bij de hand hebben op hun mobiele telefoon. En wie zich aanmeldt voor de informatieservice, krijgt berichten toegestuurd bij wijzigen in het reisadvies, bij bijzondere activiteiten van de ambassade of als er sprake is van een crisis.

Buitenlandse Zaken is ieder jaar aanwezig op de Vakantiebeurs en voert het campagnes om reizigers te wijzen op het belang van een goede voorbereiding. Om reizigers daarbij te helpen heeft BZ een reischecklist opgesteld.

Hoe komt een reisadvies tot stand

Buitenlandse zaken is ieder jaar met een stand op de vakantiebeurs. Het thema van dit jaar: ‘een fijne vakantie begint op de bank’.

Reisadviezen

In de reisadviezen van Buitenlandse Zaken vind je alle belangrijke informatie over het land waar je heen gaat. Er staat in opgenomen welke risico's er spelen, en of er gebieden zijn waar je beter niet naartoe kunt gaan. Ook vind je er links naar bijvoorbeeld het overzicht welke inentingen je nodig hebt.

Hoeft een verre vliegreis niet zo voor jou en pak je liever de auto naar een nabije bestemming? Ook in veel voorkomende vakantiebestemmingen kun je voor verrassingen komen te staan.

Ook tijdens de vakantie is het belangrijk om goed na te blijven denken bij wat je doet. Jef Haene van de ambassade in Thailand ziet toeristen die in zomerkleding of zonder helm op een zware motor of scooter stappen. 'Een ongeluk met een jong meisje is me altijd bijgebleven', vertelt hij in een interview. Lees het hele interview met Jef.

De waarschuwingen staan in het reisadvies. Maar dat lezen mensen vaak niet. Er gebeuren hier nog zoveel ongelukken met toeristen in het verkeer.

Jef Haene

Samenwerking

Buitenlandse Zaken werkt met het oog op de veiligheid van Nederlanders in het buitenland nauw samen met allerlei partijen. Lokale bronnen als input voor het reisadvies. De douane en de GGD, om te zorgen dat Nederlanders op alle fronten goed voorbereid op reis gaan. Met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA), om in contact te komen met slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating en ze uit een benarde situatie te kunnen krijgen.

Omgekeerd kan bijvoorbeeld een wijziging in het reisadvies invloed hebben op degenen met wie BZ samenwerkt. Berend Simons van reisorganisatie Sawadee en Erik Reuver van het Calamiteitenfonds vertellen er over.

In april verlieten Nederlanders Sri Lanka nadat verschillende aanslagen plaatsvonden op kerken en hotels. Medewerkers van de ambassade in Colombo waren op het vliegveld om hen te helpen en informatie te geven.

Nooit genoeg vakantie

Heb je van al die verhalen over Nederlanders in het buitenland zin gekregen in een mooie reis? Misschien doe je inspiratie op op het instagram account van BZ. Iedere week zie je daar foto's gemaakt door een van de ruim 140 Nederlandse ambassades en consulaten over de hele wereld. Kun jij raden waar deze foto's gemaakt zijn?

Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar via +31 247 247 247. Of stuur een WhatsApp naar +316 8238 7796