Gelijke rechten voor vrouwen en meisjes, overal ter wereld

In veel landen is er een ongelijke positie tussen mannen en vrouwen. Nederland ziet dat als een rem op groei, ontwikkeling en stabiliteit. Daarom komt Nederland op voor de versterking van de rechten en de positie van vrouwen, waar dan ook ter wereld. Dit doen we niet alleen vanuit Den Haag, maar juist ook met onze ambassades en consulaten, wereldwijd.

Slideshow International Womensday 2019

Lees hier meer over het 'Principle to Practice' project in Jordanië (Engels). Benieuwd naar andere foto's van Nederlandse ambassades in het buitenland? Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook op Instagram.

Meer aandacht voor positie vrouwen

Nederland dringt bij andere landen en internationale organisaties aan op meer aandacht voor de rechten en positie van vrouwen. Vaak doet Nederland dat binnen de Europese Unie (EU) of met andere gelijkgestemde landen. Maar Nederland spreekt ook met diegenen die juist een andere mening over de gelijkheid van vrouwen kunnen hebben. Zoals het Vaticaan.

Ook neemt Nederland elk jaar deel aan de Commissie voor de Status van de Vrouw van de Verenigde Naties (VN).

Vrouwenrechtenambassadeur

Mette Gonggrijp is vrouwenrechtenambassadeur. 'Een sterkere positie van vrouwen is één van mijn taken', zegt zij over haar werk. 'Overal ter wereld doe ik daarvoor mijn best. Hetzelfde geldt voor het internationale genderbeleid. Bij beide onderwerpen zie ik mannen als bondgenoten. Het is niet wij-tegen-zij.'

Lees het hele interview met Mette.

Mensenrechten

'Vrouwenrechten zijn mensenrechten', zegt Judith Adokorach. Ze is beleidsmedewerker SRGR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten), gender & gezinsplanning op de Nederlandse ambassade in Kampala, Oeganda. Ze vertelt hoe Nederland een belangrijke rol speelt in het wereldwijde ontwikkelingsbeleid.

Durf en zelfvertrouwen

In Soedan maakt ambassadeur Karin Boven zich met oer-Hollandse zaken sterk voor vrouwenrechten fietsen, voetbal en zwemles. 'Van vrouwen in mijn leven kreeg ik ook vaak net dat duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik heb nu de kans om dat duwtje zelf te geven en zo de meiden meer durf en zelfvertrouwen te geven', zegt ze over haar werk.

Lees het hele interview met Karin op Nederland Wereldwijd.

Nederlandse inzet positie van vrouwen en meisjes wereldwijd

Gelijke rechten voor vrouwen en meisjes staan centraal in het mensenrechtenbeleid van de Rijksoverheid. In de komende jaren blijft Nederland zich inzetten om de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd te verbeteren.

De Nederlandse kernthema's hierbij zijn:

  • invoeren van de VN Resolutie 1325  (Engelstalig) over vrouwen, vrede en veiligheid;
  • strijden tegen geweld tegen vrouwen;
  • voorkomen van kindhuwelijken;
  • bevorderen van politieke en economische participatie van vrouwen;
  • bereiken gelijkheid van man en vrouw (gendergelijkheid).

Deze onderwerpen komen ook aan bod tijdens het jaarlijkse Women Empowerment Event van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens dit event ontmoetten vrouwelijke ambassadeurs invloedrijke mediavrouwen. Ze praatten aan de hand van stellingen over duurzaamheid, inclusiviteit en sociaal ondernemen. Het doel: van elkaar leren en elkaar inspireren.

Lees meer over het Women Empowerment Event op de website van de Ambassadeursconferentie.

Minister Kaag over haar beleid voor vrouwen en meisjes

Maart 2019 was de themamaand vrouwen. Minister Kaag blikt hierop terug en vertelt wat het ministerie van Buitenlandse Zaken doet op het gebied van vrouwenrechten.