Internationaal Ondernemen

Nederland is een handelsland. Buitenlandse Zaken ondersteunt het Nederlands bedrijfsleven door kansen te creëren om te ondernemen in het buitenland. Nederlandse bedrijven hebben kennis en nieuwe technieken die kunnen helpen bij het oplossen van uitdagingen zoals voedseltekorten, wateroverlast of juist watertekort. Met de contacten die we wereldwijd hebben helpen we hen op weg, zodat ze hun producten, diensten en uitvindingen wereldwijd verkopen. Zo verdienen we geld in het buitenland, creëren we er werkgelegenheid en ontstaat er werk in Nederland.

Beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ambassadeur Margriet Vonno bezoekt bouwproject in Singapore.

Benieuwd naar andere foto's van het werk Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland? Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook op Instagram, of lees dit interview met Wemmechien Hofman, die op de Nederlandse ambassade in Dublin het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Ierland voorbereidde.

Buitenlandse Zaken helpt ondernemers

'Nederland is een handelsnatie met veel deskundige mensen. Het is belangrijk dat ondernemers weten dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn naast het ministerie genoeg hulptroepen beschikbaar: de Kamer van Koophandel, onze ambassades en de RVO. Maak daar gebruik van. Allemaal willen we een stukje Nederland naar het buitenland brengen. Landgrenzen vervagen en de ondernemer van nu is grensoverschrijdend.'

Zo vertelt Robbie Peters van de Directie Internationaal Ondernemen. Lees het hele interview met Robbie via de website Nederlandwereldwijd.nl.

In het buitenland heeft Nederland een uitgebreid netwerk van ongeveer 150 Nederlandse ambassades en consulaten. Deze vertegenwoordigingen onderhouden een uitgebreid netwerk met lokale bedrijven en overheidsinstanties. Van dit netwerk kun je gebruik maken als je zaken wilt doen in het buitenland. Kijk op Nederland Wereldwijd voor een overzicht van Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.

Ook is het mogelijk om mee te gaan op een handelsmissie, georganiseerd door de Nederlandse overheid. Tijdens handelsmissies krijgen ondernemers de kans afspraken te maken met zakenpartners in het buitenland. Kijk op de website van de RVO voor een overzicht van alle Nederlandse handelsmissies.

GES 2019

Video: Global Entrepreneurship Summit (GES 2019)

Innovaties die wereldwijd levens verbeteren stonden centraal tijdens de Global Entrepreneurship Summit (GES 2019). De ondernemerstop die van 3 tot en met 5 juni 2019 plaatsvond in Den Haag benadrukte ook dat overheden een belangrijke rol hebben bij het creëren van een omgeving waarin deze innovaties tot hun recht komen. De regeringen van Nederland en de Verenigde Staten organiseerden GES 2019 samen.

Deelnemers aan de GES waren zo'n 2.000 ondernemers, investeerders en medewerkers van overheden, instellingen en multinationals. 'Als ik om me heen kijk besef ik me wat een enorme krachten hier aanwezig zijn', aldus minister Sigrid Kaag in haar speech.

'Brains, business en bureaucratie. Allemaal hier samen zodat we kansen kunnen creëren en inclusieve economische groei kunnen bereiken.'

Meer lezen over de Global Entrepreneurship Summit 2019? Lees het gehele nieuwsbericht GES 2019: levensverbeterende innovaties voor het voetlicht of kijk op de website van de GES2019.

Rekening houden met mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu

Wanneer je als ondernemer zakendoet in het buitenland, dan verwacht de overheid dat je dit maatschappelijk verantwoord doet. Om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) te stimuleren, heeft Nederland een aantal bevorderende maatregelen:

De overheid probeert met 13 Nederlandse bedrijfssectoren en maatschappelijke organisaties afspraken te maken over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De afspraken gaan over welke risico's ze willen voorkomen op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu. De afspraken komen te staan in een IMVO-convenant. Bekijk welke IMVO-convenanten er tot nu toe zijn afgesloten.

Het gaat om de sectoren waar volgens een onderzoek de meeste risico's zijn voor mens en milieu. Volgens het onderzoek zijn dit: bouw, chemie, detailhandel, energie, financiële sector, groothandel, hout en papier, land- en tuinbouw, metaal, elektronica, olie en gas, textiel en kleding, en voedingsmiddelen. Het onderzoek is uitgevoerd door KPMG, in opdracht van de overheid. Lees meer hierover in het KPMG-rapport: MVO Sector Risico Analyse.

Zelf kunnen bedrijven ook checken welke risico's zij lopen. Bedrijven kunnen de MVO risicochecker gebruiken om uit te zoeken met welke risico's zij te maken krijgen.

'De uitdagingen waarvoor we staan zijn gewoonweg te groot. Geen bedrijf, ngo of overheid kan dit in zijn eentje realiseren'.

De enige manier om een duurzame groei te bereiken, is door samenwerking. Buitenlandse Zaken werkt samen met verschillende bedrijven en NGO's, bijvoorbeeld met IDH, The Sustainable Trade Initiative. Daan Wensing vertelt in dit interview over deze samenwerking.

Nederland probeert om internationale afspraken tussen overheden sterker te maken. Bijvoorbeeld in de Europese Unie (EU), World Trade Organization (WTO), International Labour Organization (ILO), Verenigde Naties (VN), G20 en de OESO.  Via ambassades en consulaten in het buitenland spreekt Nederland andere overheden aan op hun verantwoordelijkheden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Marc van der Linden is ambassademedewerker in Hanoi, hij vertelt over zijn werk in Vietnam en de spanning tussen de grote economische groei en duurzaamheid.

'Om die groei door te maken, zijn veel grondstoffen nodig. Tot 2030 staan er nog nieuwe kolencentrales op de planning. Maar er is een agenda voor groene energie en daar werken we als Nederland hard aan mee.

Investeren in ontwikkelingslanden werkt

Bedrijven zijn de motor achter economische groei. Nederland ondersteunt lokale bedrijven in ontwikkelingslanden. Ook stimuleert Buitenlandse Zaken Nederlandse bedrijven om met hun kennis en innovaties bij te dragen aan lokale ontwikkeling. Hoe we dat doen? Je ziet het in deze video.

Video: Business for Development works

Dit is Ama. Ze is ondernemer en eigenaar van visserijbedrijf Ama dat de afgelopen jaren flink is gegroeid.
Nu wil Ama uitbreiden naar de Europese markt.
Op een internationale bijeenkomst, om ondernemers in ontwikkelingslanden met adviseurs in contact te brengen, ontmoet ze Joris die bedrijven als Ama advies geeft.
Ama heeft moeite om aan financiële middelen te komen…
en heeft voor de ontwikkeling van AmaGlobal echt een lening nodig.
Met een garantie van de Nederlandse overheid krijgt ze de lening wél.
De garantie dekt namelijk het mogelijke risico.
En Ama lost de lening op den duur af.
Een logistiek specialist uit de Nederlandse visserijsector deelt zijn kennis en ervaring met Ama.
Om haar internationale plannen waar te maken is het belangrijk dat Ama de vis snel verwerkt. Daarvoor heeft ze een constante toevoer van elektriciteit nodig.
De Nederlandse overheid ondersteunt daarom bij planning, aanleg en onderhoud van infrastructuur…
zet zich in voor de vernieuwing van wet- en regelgeving en helpt bij de opbouw van vakbonden en overheidsinstanties.
Joris adviseert Ama bij het opstellen van een business plan.
En Ama en haar collega’s krijgen een training over douaneprocedures. Zodat zij weten hoe zij hun vis sneller en tegen lagere kosten op de markt kunnen brengen.
De Nederlandse overheid ondersteunt ondernemers zoals Ama in ontwikkelingslanden met het opstarten of doorgroeien van een bedrijf.  
Investeren in bedrijven levert nieuwe banen op. en zorgt voor belastinginkomsten, waarmee landen in staat zijn zelf armoede aan te pakken.
Een goed voorbeeld van het feit dat ondernemen in ontwikkelingslanden werkt!