Klimaat: een klus die we samen kunnen klaren

Overstromingen, extreme droogte of hitte houden zich niet aan landsgrenzen. Daarom zet Nederland zich in, samen met overheden, bedrijven en organisaties wereldwijd, om klimaatverandering tegen te gaan en mensen weerbaarder te maken tegen de gevolgen.

Steun aan ontwikkelingslanden

Nederland steunt ontwikkelingslanden bij het tegengaan van klimaatverandering en bij het vergroten van de weerbaarheid tegen de gevolgen ervan.
Lees hier wat Nederland op dat gebied bereikt heeft.

Klimaatverandering en noodhulp

Vrouw en vier mannen in houten kano op modderige rivier
©Marij Zwart
Marij Zwart aan het werk in Mozambique.

Door klimaatverandering neemt de kans op natuurrampen wereldwijd toe. Watergerelateerde rampen zoals overstromingen komen vaker voor. Maar water speelt ook een belangrijke rol in de noodhulp. Dutch Surge Support, een initiatief van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur & Waterstaat, verleent op verzoek van internationale humanitaire organisaties noodhulp bij watergerelateerde rampen.

Marij Zwart, watertechnoloog bij DSS: ‘Slachtoffers zijn mensen zoals wij, die moet je niet onderschatten. Maar ze kunnen puur door de omstandigheden steun nodig hebben en die steun is echt heel belangrijk.’

Lees hier het hele interview met Marij Zwart.

Duurzamere teelt door satellietdata

Evert-Jan Verschuren met peperboer in Indonesië.
Evert-Jan Verschuren tussen de peperstruiken in Jakarta, Indonesië.

Tussen het potje peper dat je in de supermarkt koopt en het veld in Indonesië waarop de boer zijn peperstruiken verbouwt, zit letterlijk en figuurlijk een grote afstand. Toch draagt Nederlandse expertise er in Indonesië aan bij, dat de boeren op een duurzamere manier kunnen ondernemen. Satellietdata wordt daar ingezet om boeren van informatie te voorzien.

‘Dankzij satellietinformatie kunnen boeren efficiënter produceren. De opbrengst per hectare wordt hoger en de teelt duurzamer. Het mes snijdt dus aan twee kanten,’ zegt Evert-Jan Verschuren van Verstegen Spices & Sauces.

Lees hier het hele interview met Evert-Jan Verschuren.

Terugkijken: World Water Week

De Hoge Venen in de Ardennen

De World Water week is de grootste conferentie ter wereld op het gebied van water. In samenwerking met verschillende partners organiseerde Nederland sessies op het gebied van klimaatadaptatie, watermanagement, financiering en impact.

Wil je weten welke plannen zijn gesmeed om klimaatverandering tegen te gaan? Alle sessies van de World Water Week kun je hier terugkijken.

Samenwerken met de natuur, in plaats van ertegen te vechten

Pieter van Eijk in de mangrovemodder in Panama.
Pieter van Eijk in de mangrovemodder in Panama.

Door klimaatverandering en bevolkingsgroei staan kustgebieden wereldwijd onder druk. Dat, terwijl juist deze gebieden ook een buffer vormen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Veengebieden zijn bijvoorbeeld heel erg belangrijk voor de opslag van CO2. Mangrovebossen beschermen tegen kusterosie en stormen. Samen met Wetlands International deelt het ministerie van Buitenlandse zaken Nederlandse kennis om mens en natuur te beschermen.

Pieter van Eijk is programmahoofd Delta’s en Kusten bij Wetlands International: ‘Nederland is eigenlijk één groot wetland. De positieve en negatieve lessen die we hebben geleerd over de omgang met water en kwetsbare ecosystemen kunnen wereldwijd helpen om rivieren en kusten beter te beheren en beschermen.’

Lees hier het hele interview met Pieter van Eijk.

India: slimme oplossing voor luchtvervuiling door brandende akkers

Twee mannen op veld met droge halmen
Indiase boeren op hun akker, tussen het overgebleven rijststro.

In India zorgt de jaarlijkse verbranding van rijststro voor een enorme luchtvervuiling. Boeren verbranden deze resten om zo hun akkers op te ruimen. De CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat, is gelijk aan een derde van de totale uitstoot van Nederland. Koos van Eyk van NLworks en Mike van den Hof van ECOR werken aan een oplossing, door het rijststro niet te verbranden maar in te zetten als grondstof voor meubels.

‘Dat eerste tastbare, klimaatpositieve product is dichtbij. Eind dit jaar wordt rijststro van 500 Indiase boeren naar Nederland vervoerd om er producten van te maken. Of het nu een keukenkastje, een bureau, een deur of een tafelblad wordt: je ruimt er de wereld mee op.’  

Lees hier het hele interview met Mike van den Hof en Koos van Eyk.

‘We staan voor een grote klus, maar samen kunnen we die klaren’

Carola van Rijnsoever bij aanvang van de wandeling in gesprek met klimaatjongeren
©Ministerie van Buitenlandse Zaken
Carola van Rijnsoever bij aanvang van de wandeling in gesprek met klimaatjongeren.

Van 31 juli t/m 21 augustus liepen jongeren ruim 500 kilometer door Nederland. Met dit project wilden de jongeren aandacht vragen voor de relatie tussen klimaatverandering, natuur en het mentale welzijn onder jongeren. Op hun wandelingen werden ze vergezeld door experts op het gebied van klimaat, natuurbehoud, maar bijvoorbeeld ook klimaatpsychologie.

Tijdens een dagetappe door het Drentse landschap sloot Carola van Rijnsoever, Directeur Inclusieve Groene Groei bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zich bij de jongeren aan.

‘Ik ging vooral om te luisteren naar wat deze jongeren te vertellen hebben. Ik wil weten wat jongeren bezighoudt, wat hun ideeën zijn, en ze een hart onder de riem steken.’

Lees hier het hele interview met Carola van Rijnsoever.

Wil je meer foto’s zien van de Nederlandse ambassades wereldwijd? Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Instagram.