Ministeries

Satellietdata voor ondernemende peperboeren

In Indonesië ondersteunt Verstegen Spices & Sauces met het SpiceUp-programma de peperboeren om duurzamer te ondernemen. Ook nu, tijdens de wereldwijde coronacrisis, wordt daar hard aan gewerkt.

‘Hier in Nederland zetten we ons in om onze CO2-uitstoot te beperken en te compenseren,’ vertelt Directeur duurzaamheid Marianne van Keep. ‘Maar onze partners, de boeren in de landen van oorsprong, die willen we ook helpen om duurzamer te ondernemen.’

Afstand overbruggen

‘Tussen ons en de boeren die de specerijen telen, zit letterlijk en figuurlijk een grote afstand. Er zitten heel wat schakels tussen het potje peper dat je hier in de supermarkt koopt en het veld in Indonesië waar de peperstruiken staan. Hoe overbrug je als bedrijf die afstand, als je met de boeren wilt samenwerken voor een beter klimaat? Die vraag hield me al lang bezig. Het was me duidelijk dat daarbij een belangrijke rol was weggelegd voor nieuwe technologie. Om makkelijker en efficiënter te kunnen communiceren én produceren. Maar op welke manier dat moest gaan, dat wist ik nog niet.’

Vergroot afbeelding Marianne Keep, directeur Duurzaamheid bij Verstegen.
Marianne van Keep is Directeur duurzaamheid bij Verstegen Spices & Sauces.

Aan tafel

‘Die vraag speelde nog steeds in mijn achterhoofd, toen ik een stuk in de krant las over het Netherlands Space Office (NSO), wat onder de naam G4AW, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, satellietdata inzet voor de landbouw en watermanagement.

Met satellieten worden zaken als het weer en de staat van de bodem heel nauwkeurig in kaart gebracht. Via mobiele technologie kunnen boeren dat soort informatie direct raadplegen. En daarmee kunnen ze beter inschatten wanneer ze bijvoorbeeld water moeten geven, of wanneer zaken als kunstmest en pesticiden overbodig zijn.

Ik heb toen meteen de stoute schoenen aangetrokken en met het NSO gebeld. Twee dagen later zaten we al met ze aan tafel. En nu werken we, samen met onze partners in Nederland en in Indonesië, aan het programma SpiceUp, waarmee de boeren direct toegang krijgen tot die belangrijke informatie.

Vergroot afbeelding Evert-Jan Verschuren met peperboer in Indonesië.
Evert-Jan Verschuren is bij Verstegen teamleider voor het SpiceUp-programma in Jakarta, Indonesië.

SpiceUp

Evert-Jan Verschuren is bij Verstegen werkzaam als teamleider voor het SpiceUp-programma in Jakarta, Indonesië. ‘Met het SpiceUp-programma ondersteunen we de boeren hier. Door de informatie die ze krijgen, kunnen ze hun middelen efficiënter inzetten.

Ze kunnen zo bijvoorbeeld de irrigatie verbeteren, de voedingsbehoefte van gewassen en het risico op ziektes of plagen nauwkeuriger inschatten. Hierdoor wordt er minder verspild. De opbrengst per hectare wordt hoger, en de teelt duurzamer. Het mes snijdt dus aan twee kanten.’

Corona

‘De coronapandemie heeft, net als overal in de wereld, ook hier invloed op ons werk,’ vertelt Evert-Jan. ‘We hebben al grote stappen gezet met SpiceUp. De mobiele app, waarin de boeren de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben, staat klaar.

Maar net toen we van start konden gaan met het trainen van een aantal boeren, kwamen er reisbeperkingen. We konden ook geen bijeenkomsten organiseren. En dus zijn we nu aan de slag om online trainingen op te zetten. Dat is wel een uitdaging hier, maar we hopen zo toch weer snel verder te kunnen.’