Op vakantie naar Spanje: hier moet je aan denken

Ministeries

Kan ik op vakantie naar Spanje? Ga wijs op reis in tijden van corona. Spanje heeft kleurcode geel: reizen kan, maar er zijn nog wel risico’s. Ook heb je voor de heenreis én terugreis een coronabewijs nodig. Jan Versteeg, Nederlandse ambassadeur in Madrid, maakt je wegwijs in het reisadvies.

Let op: dit artikel gaat over de reisadviezen van zomer 2021. De informatie is dus niet langer up-to-date. Lees het actuele reisadvies voor Spanje.

Let op: Sinds 8 augustus moeten alle reizigers die Nederland inreizen vanuit een geel gebied in Europa een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona tonen.

Vergroot afbeelding Reisadvies Spanje - steeg met Spaanse vlag
Beeld: ©Sam Williams / Unsplash

Kan ik op vakantie naar Spanje?

‘Ja! Spanje heeft een geel reisadvies. Je kunt er weer op vakantie, maar reizen is nog niet zoals vroeger. Het aantal besmettingen op het vasteland verschilt per regio, maar is op veel plekken nog behoorlijk hoog. Dit zien we ook terug in de hoeveelheid meldingen van reizigers, vooral jongeren, die tijdens hun vakantie besmet raken en dus in quarantaine moeten in Spanje. En er is nog steeds de dreiging van nieuwe varianten, zoals de extra besmettelijke deltavariant.’

(Beeldtitel: Naar het buitenland? Bereid je goed voor! Naast een smartphone met daarop de Reisapp en een gestileerde landkaart staat de tekst: Check het reisadvies. En vervolgens: Is het veilig? En: Zijn er maatregelen bij aankomst? Onderaan in een balk staat de url wijsopreis.nl.)
STILTE (DEZE VIDEO HEEFT GEEN GELUID)

(Daarna verschijnt de tekst: Heb je een coronabewijs nodig? (digitaal of op papier) De CoronaCheck-app wordt geopend en het schermpje wordt groen.)

(Opnieuw verschijnt er een beeldtekst: Naar het buitenland? Blijf op de hoogte! Download de Reisapp. Op een smartphone wordt de app geopend. Beeldtekst: Maak je bestemming favoriet. Je ontvangt nu automatisch bericht als er iets verandert.)

(Naast een reisbusje staat de tekst: Terug naar huis? Weet wat je moet regelen! En daarna: Check het reisadvies.)

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Beeldtekst: Naar het buitenland? wijsopreis.nl. Het logo van Wijs op Reis.)

Wat moet ik niet vergeten voor de heenreis naar Spanje?

‘Als je naar Spanje reist, is het belangrijk om een Coronabewijs mee te nemen. Iedereen vanaf 12 jaar moet kunnen aantonen:

  • dat je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • dat je bent hersteld van corona, of;
  • dat je met een PCR-test (maximaal 72 uur oud) of met een antigeentest (maximaal 48 uur oud) negatief op corona bent getest.

Een papieren bewijs is op dit moment ook voldoende, maar we adviseren je om een Digitaal Corona Certificaat (DCC) te maken. Dit coronabewijs kun je bewaren in de CoronaCheck-app, en bevat een QR-code waarmee je bewijst dat je gevaccineerd, hersteld of recent negatief getest bent.

We raden je aan om eventuele vaccinatiedocumenten voor de zekerheid ook op papier mee te nemen.’

Voor iedere reiziger van 12 jaar en ouder is een Digitaal Corona Certificaat verplicht. Bij vliegreizen moet je voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen.

Waar moet ik rekening mee houden tijdens mijn verblijf in Spanje?

‘Ook in Spanje zijn er veel besmettingen geweest op massa-evenementen, zoals in clubs en discotheken. Zorg dus dat je die situaties niet opzoekt. Het allerbelangrijkste is dat je je aan de basisregels houdt’:

  • Vermijd drukke plekken.
  • Draag een mondkapje in openbare binnenruimtes. Let op: hier wordt in Spanje streng op gehandhaafd.
  • Hou binnen én buiten 1,5 meter afstand.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.

‘Ook zijn er in Spanje plaatselijke regels. Gezien de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, is het altijd mogelijk dat de lokale regels tijdens je verblijf worden aangepast, ze kunnen bovendien per regio verschillen. Hou daar rekening mee: dit kan gevolgen hebben voor je reis.’ Wil je meer weten over het gebied dat je bezoekt? Bekijk de actuele maatregelen in Spanje per regio (Engels).’

Ga wijs op reis: hou je aan de basisregels en blijf op de hoogte van de plaatselijke maatregelen.

Wat moet ik doen als ik uit Spanje terugreis naar Nederland?

‘Ook voor je terugreis is het verplicht om een coronabewijs te hebben:

  • Doe de Checklist: (terug) naar Nederland reizen om te weten wat je nodig hebt om terug naar Nederland te mogen.
  • Reis je met het vliegtuig? Dan moet je een Nederlandse gezondheidsverklaring invullen en bij je houden.

Als je voor je terugreis een coronatest moet laten doen, zoek dan ruim van tevoren uit waar dat kan. Je kunt je bijvoorbeeld laten testen op alle Spaanse luchthavens. Maak zelf een testafspraak op de luchthaven van Madrid, Malaga of Sevilla (Engels), of een testafspraak op een van de andere Spaanse luchthavens (Engels). Maar ook op veel andere plekken is het mogelijk om je te laten testen.’

‘Net zoals je opzoekt waar je naar de bakker kunt, moet je ook zelf kijken waar je een coronatest haalt.’

Wat moet ik doen als ik corona krijg terwijl ik in Spanje ben?

‘Test je positief op corona voordat je naar Nederland terugreist? Dan moet je in Spanje blijven totdat je een negatieve coronatest kunt laten zien. Ga meteen in quarantaine en regel zelf de verlenging van je verblijf.’

Let op: het lukt op dit moment nog niet om via de CoronaCheck-app een herstelbewijs aan te maken als je positief bent getest tijdens je reis. Dat betekent dus dat je een negatieve coronatest moet laten zien voor de terugreis. Het ministerie van VWS adviseert dan een antigeen sneltest te doen, omdat daarmee de kans op een positieve uitkomst na je quarantaineperiode het kleinst is.

Wil je reizigers naar Spanje nog iets meegeven?

‘Sinds 27 juli staat Spanje op geel, net als veel andere EU-landen. We zijn blij dat Nederlanders weer door Spanje kunnen reizen en we hopen dat het een mooie zomer wordt. Maar wees ervan bewust dat op vakantie gaan steeds meer draait om je gedrag. Hou je dus aan de afstandsregels, check regelmatig het reisadvies, ga niet naar drukke plekken en wees op tijd met het maken van testafspraken.’

Kijk ook eens voor meer informatie op Veelgestelde vragen bij reizen naar Spanje en de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Spanje (@NLambassadeSpanje).

Vergroot afbeelding Ambassadeur Jan Versteeg
Jan Versteeg, Nederlandse ambassadeur in Spanje