Klik hier voor vrede: Internationale Dag van de VN-vredeshandhavers

Ministeries

Op 29 mei is het International UN Peacekeepers’ Day (Internationale Dag van de VN-vredeshandhavers). Deze dag staat in het teken van alle mensen die zich sterk maken én maakten voor vredesmissies van de Verenigde Naties. In landen verscheurd door conflicten. Vier Nederlandse peacekeepers vertellen hoe zij hun leven op het spel zetten voor vrede in verre landen.

Vergroot afbeelding VN-peacekeeper in Mali
Beeld: ©Mission de l'ONU au Mali

Vrede en vredestichters

De eerste Peacekeepers’-operatie van de Verenigde Naties (VN) begon op 29 mei 1948. Sindsdien hebben meer dan een miljoen mensen zich ingezet voor 72 VN-vredesmissies. Civiele experts, politiemensen en militairen (de beroemde blauwhelmen), die elk hun steentje bijdroegen aan veiligheid en stabiliteit in de wereld.

Op de Internationale Dag van de VN-vredeshandhavers herdenken we ook meer dan 4000 peacekeepers die sinds 1948 sneuvelden tijdens hun inspanningen voor vrede. Vorig jaar stierven er 130 mensen onder de vlag van de VN.

Het werk van peacekeepers

Peacekeepers worden over de hele wereld ingezet. Niet om te vechten, maar om de vrede te bewaren. Een vrede die vaak nog pril is na een conflict of oorlog. Het werk van vredeshandhavers is zwaar en complex. Zij zetten hun leven op het spel om landen te helpen, op een soms lange weg naar vrede. En daarom bedankt Nederland de peacekeepers voor hun grenzeloze inzet.

Op dit moment worden er wereldwijd 12 VN-vredesmissies (Engels) uitgevoerd. Ongeveer 100 landen, inclusief Nederland, bundelen hun krachten om hiervoor de juiste mensen en middelen te leveren.

De weg naar een blijvende vrede

Het thema van de UN Peacekeepers’ Day dit jaar is The road to a lasting peace: leveraging the power of youth for peace and security. Voor de jeugd is namelijk een belangrijke rol weggelegd in de weg naar vrede. Zij maken deel uit van de wereld van de toekomst – en daarom juichen we ook de tienduizenden jonge peacekeepers (tussen de 18 en 29 jaar) toe, die zich inzetten voor een betere en stabielere wereld.

Een boodschap voor de wereld

Ter gelegenheid van Peacekeepers’ Day delen dit jaar vier Nederlandse vredeshandhavers op verschillende missies hun bijzondere verhaal:

Mijn naam is Thamar.
-Hallo, ik ben Bram.
Mijn naam is Petra.
-Mijn naam is Nikki de Zwaan.

(Beeldtekst: Jaarlijks op 29 mei is het 'Internationale Dag van de VN Vredesmacht'. Op deze dag worden wereldwijd mannen en vrouwen van de VN Vredesmacht geëerd om hun toewijding, moed en doorzettingsvermogen.)

STUWENDE MUZIEK

(De eerste VN-vredesmissie begon op 29 mei 1948. Sindsdien hebben meer dan 1 miljoen peacekeepers gediend in 72 VN-vredesmissies, en de levens van miljoenen mensen rechtstreeks beïnvloed en talloze levens gered.)

THAMAR VLAANDEREN: Ik ben op missie in Mali.
Ik werk hier bij MINUSMA in Bamako.
Ik vind mijn werk als peacekeeper belangrijk omdat ik mag helpen
Malinese politiemedewerkers meer vaardigheden aan te leren
voor hun onderzoeken. En ik heb echt het gevoel
dat ik daarmee een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de situatie in dit land.
BRAM HERMANS: Ik maak deel uit van MINUSMA in Mali.
Ik ben tijdelijk toegevoegd aan een Duitse eenheid
die uitgerust is met het MANTIS-luchtafweersysteem.
Wij waarschuwen het personeel op Kamp Castor en het UN Super Camp hiernaast
in geval van een mortier- of een raketaanval.
PETRA GEIJTEMAN: Namens Defensie ben ik uitgezonden naar Libanon
voor de vredesmissie UNIFIL.
Ik werk op het hoofdkwartier in Naqoura als militair genderadviseur.
In mijn rol als genderadviseur zorg ik ervoor dat we binnen de missie niet vergeten
voor wie we hier aan het werk zijn.
Dat zijn namelijk de lokale vrouwen, mannen en kinderen.
NIKKI DE ZWAAN: Ik ben op dit moment op missie in Zuid-Soedan
bij UNMISS, de VN-vredesmissie.
Ik vind mijn werk hier belangrijk omdat ik bijdraag aan de ondersteuning
van het politieke proces in Zuid-Soedan, wat uiteindelijk noodzakelijk is
voor langetermijnstabiliteit en -veiligheid.

(Beeldtekst: Dagelijks zetten peacekeepers hun leven op het spel. Voor een blijvende vrede, wereldwijd. We danken alle peacekeepers voor hun grenzeloze moed en inzet. Rijksoverheid.nl.)

DE STUWENDE MUZIEK SPEELT EVEN VERDER EN STOPT DAN

Mensen zoals Thamar Vlaanderen, Bram Hermans, Petra Geijteman en Nikki de Zwaan zijn onmisbaar. En hoewel zij zich elke dag van het jaar sterk maken voor vrede, staan we op 29 mei even extra stil bij hun inspanningen.

Wil je meer lezen over deze dag en over vredesmissies wereldwijd? Bekijk de VN-pagina van de International Day of UN Peacekeepers (Engels).