De Invictus Games in Den Haag veroveren harten

Ministeries

Na 2 jaar uitstel vanwege de coronapandemie is het dan eindelijk zover. Tussen 16 en 22 april eren we 500 atleten uit 20 landen tijdens de Invictus Games in Den Haag. Winst of verlies, deze sporters zijn een inspiratie voor ons allemaal.

Vergroot afbeelding
Beeld: Getty Images
Rolstoeltennis bij de Invictus Games in Sydney.

De Invictus Games zijn een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt in het leger. Ondanks hun handicap willen en kunnen zij nog op hoog niveau sporten. De Invictus Games gebruiken de kracht van sport om herstel te stimuleren, rehabilitatie te ondersteunen en een breder begrip en respect te genereren voor iedereen die zijn of haar land dient. 

Het eerste evenement vond plaats in 2014 in Londen, gevolgd door Orlando, Toronto, Sydney en nu Den Haag. De Britse prins Harry is initiatiefnemer van de Invictus Games en zal het evenement bijwonen. Zelf werd hij ook twee keer uitgezonden naar Afghanistan. 

Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen gaat dit initiatief hand in hand met waar we in Nederland voor staan:

De Invictus Games zijn een eerbetoon aan alle veteranen die zich in hebben gezet voor de waarden die we in Den Haag zo belangrijk vinden: vrede en recht. Juist in deze tijden past het om onze waardering en dankbaarheid te tonen.

Onoverwonnen

Invictus betekent ‘onoverwonnen’ en staat daarmee symbool voor de vechtlust en positieve manier waarop fysiek en/of mentaal gewonde militairen in het leven staan. Het laat zien wat ze, ondanks hun verwondingen, kunnen bereiken. Het draait dus niet om het winnen van medailles, maar om het halen van persoonlijke doelen.

De Invictus Games gaan over meer dan alleen sport. Ze veroveren harten, dagen mensen uit en veranderen levens. De sporters zijn helden die door hun inzet voor vrede en veiligheid een hoge prijs betaalden. De sporters hebben ieder een eigen verhaal over hun lichamelijk en/of psychisch letsel of ziekte. Maar ze hebben allemaal de kracht gevonden om door te gaan en te ontdekken waar hun grenzen liggen. De Invictus Games zijn een eerbetoon aan de veteranen die zich hebben ingezet voor vrede en recht in de wereld.

Vergroot afbeelding
Beeld: Ministerie van Defensie
De nationale ploeg van de Invictus Games.

Zelfvertrouwen

Teams uit onder meer Afghanistan, België, Canada en Irak zullen in Den Haag meedoen aan tien verschillende sporten. Ook Nederlandse militairen doen mee. Waar de Invictus Games na twee jaar uitstel door Corona eindelijk kunnen plaatsvinden, hangt nu de oorlog in Oekraïne - een van de deelnemende landen - als een donkere wolk boven het evenement. Onlangs verloor het Oekraïense team een van haar leden in de oorlog.

De verwondingen zijn niet altijd fysiek te zien. Er zijn ook deelnemers die een mentale verwonding opgelopen hebben tijdens het uitoefenen van hun militaire taken. Veel mensen merkten zelf bij aanvang van de Corona pandemie hoe snel je leven ondersteboven gegooid kan worden en je je zekerheden kan verliezen. Dat heeft een negatief effect op het geestelijk welzijn. Sport kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van vertrouwen in de toekomst.

Bij de Invictus Games staan herstel en groei van de deelnemers centraal. Het is ook belangrijk om acceptatie en draagvlak te creëren in de wereld. De Invictus Games bieden de kans om te laten zien wat sport kan betekenen voor gewonde militairen. Onder veteranen en militairen zijn de Invictus Games al langer bekend. Maar het evenement wint nu ook aan populariteit onder de rest van de bevolking. Bij het evenement zijn ook familieleden en vrienden van de sporters aanwezig. Hun rol in het herstel na een blessure of ziekte mag niet onopgemerkt blijven.