Koenders ontvangt kersverse Macedonische minister van Buitenlandse Zaken

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ontving op vrijdag 9 juni de nieuwe Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Dimitrov voor een kennismakingsgesprek. De nieuwe Macedonische regering werd op 1 juni van deze maand beëdigd na een onrustige periode die op de verkiezingen van 11 december 2016 volgde.

Minister Koenders benadrukte de goede bilaterale relatie met het Balkanland. Nederland wil graag blijven samenwerken met de nieuwe Macedonische regering, met name op het gebied van hervormingen die voor de Europese Unie en de NAVO van belang zijn. Minister Koenders wees hierbij op het belang van een inclusieve aanpak van de nieuwe regering, waarbij alle burgers in Macedonië zich gehoord voelen. Koenders: “De burgers in Macedonië moeten vertrouwen kunnen hebben in het functioneren van de rechtstaat. Ik steun het voornemen van deze nieuwe regering van harte om op transparante en inclusieve wijze samen te werken met andere partijen.” Dimitrov, die eerder de Macedonische ambassadeur in Nederland was en tevens enkele jaren verbonden was aan een in Nederland gevestigde denktank, benadrukte de warme band die hij met Nederland heeft en de toewijding van de nieuwe Macedonische regering aan de benodigde hervormingen.

 

Nederland heeft sinds de onafhankelijkheid van Macedonië in 1991 goede banden met het Balkanland. Nederland besteedt jaarlijks ongeveer 600.000 euro aan ondersteuning van de rechtsstaathervorming in Macedonië.