Nederlandse ambassade in Ivoorkust geopend

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra opende vandaag de Nederlandse ambassade in Ivoorkust. Met de opening van de ambassade in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, heeft Nederland voor het eerst sinds 12 jaar weer een permanente diplomatieke vertegenwoordiging in het west-Afrikaanse land na jaren van intern conflict en daarmee gepaard gaande onveiligheid.

Minister Zijlstra: ‘Het is goed nieuws dat we weer een ambassade in Ivoorkust hebben. Ivoorkust is een belangrijke partner voor onderwerpen als migratie, banen en veiligheid. Zaken die voor Nederland van essentieel belang zijn.’ Volgens de minister is het vooral ook goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ivoorkust is de grootste economie van Franstalig West-Afrika. ‘Er liggen door de weer snel groeiende economie veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Ambassadeur Robert van den Dool en zijn team kunnen met hun lokale netwerk bedrijven helpen die kansen optimaal te benutten,’ aldus minister Zijlstra.

De ambassade in Ivoorkust is de eerste ambassade die door Zijlstra is geopend. Begin 2018 zal Nederland ook een ambassadekantoor in Niamey, de hoofdstad van Niger, openen. Deze besluiten stammen uit de vorige kabinetsperiode. In het regeerakkoord staat dat de komende jaren veertig miljoen extra wordt uitgegeven om het postennetwerk te versterken. Daarmee komt een eind aan een periode waarin fors is bezuinigd. Volgend jaar maakt het kabinet bekend hoe en waar geïnvesteerd gaat worden.

De opening van de ambassade in Abidjan valt samen met de Top van de Afrikaanse en Europese Unie. Minister Zijlstra is met minister-president Rutte en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Kaag in Abidjan om met de andere lidstaten en Afrikaanse landen te praten over de gezamenlijke problemen en kansen van Afrika en Europa.