Reisadvies voor een deel van de Griekse eilanden vanaf zondag weer oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden, waaronder Kos, Mykonos en Rodos vanaf aanstaande zondag weer op oranje. Dat betekent dat reizen naar deze eilanden vanaf dat moment wordt afgeraden. Reizigers die al op deze eilanden verblijven dienen vanaf zondag een negatieve test te laten zien bij terugkeer naar Nederland en krijgen het dringende advies om in thuisquarantaine te gaan.
 

Op 15 mei werd het reisadvies voor het grootste deel van de Griekse eilanden gewijzigd van oranje naar geel. De coronacijfers in die gebieden gaven daar toen aanleiding toe. Daarmee werden vakantiereizen weer mogelijk. Vanaf zondag gaat het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden dus weer terug naar oranje. Het ministerie realiseert zich dat deze beslissing veel impact kan hebben op reizigers.
 

Adviezen RIVM

Het ministerie besluit over de reisadviezen voor Europese landen op basis van advies van het RIVM. Het RIVM kijkt daarbij naar verschillende factoren, zoals de incidentie, de trend van de besmettingscijfers, het aantal reizigers dat besmet terugkeert, het aantal testen en het percentage positieve testen.

Lees hoe het advies van het RIVM tot stand komt.

Cijfers zorgwekkend

Vorige week constateerde het RIVM dat de situatie verslechterde in de Zuid-Egeïsche eilanden. Om een jojo-effect zo veel mogelijk te voorkomen, is deze week bekeken of de trend zich doorzet of dat er wellicht sprake was van een tijdelijke piek. Helaas bleken de cijfers deze week wederom zorgwekkend. Daarom is besloten om de Zuid-Egeïsche eilanden, in overeenstemming met het advies van het RIVM, vanaf zondag aan te wijzen als gebied met een verhoogd risico, wat resulteert in een oranje reisadvies.

Reizen blijft een risico

Het ministerie benadrukt nogmaals dat reizen in deze tijd gepaard gaat met risico’s. Het is én blijft belangrijk dat reizigers zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan immers snel veranderen.

Bovendien kan het zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen. Bijvoorbeeld een negatieve test of quarantaine-verplichting. Als landen geen Nederlandse toeristen toelaten, blijven ze oranje. Alle relevante informatie daarover staat gepubliceerd op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.