Regiodirecties

Deze directies ontwikkelen een samenhangend en effectief beleid in relatie tot regio’s en landen en voeren dat uit.

Directie Europa (DEU)

De directie Europa is verantwoordelijk voor het regiobeleid voor 54 landen. Kort gezegd zijn dit alle 28 lidstaten van de Europese Unie en de Europese buurlanden op de Balkan en in het Oosten (al dan niet kandidaat voor lidmaatschap van de Europese Unie) tot en met de Kaukasus en Centraal-Azië.

Bij DEU werken circa 45 personen, onder wie een Speciale Vertegenwoordiger voor het Oostelijk Partnerschap.

De inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon heeft een nieuwe impuls gegeven aan de Europeanisering van het Nederlands buitenlands beleid. Dit is vooral zichtbaar in de landen ten oosten van de Europese Unie: op de Balkan en in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Naast de beleidsvorming en coördinatie voor 54 landen is DEU verantwoordelijk voor de Nederlandse inbreng in de Raad van Europa en de uitvoering van het programma Maatschappelijke Transformatie (Matra). DEU geeft samen met de Directie Integratie Europa (DIE) en het Bureau Politieke Zaken (BPZ) tevens inhoud aan intra-Europese diplomatie. In het door DEU uitgedragen beleid staan 4 thema's centraal: economische diplomatie, financieel-economische stabiliteit, migratie en rechtsstatelijkheid.

Met dit alles draagt DEU bij aan:

 • de vormgeving van de bilaterale betrekkingen;
 • de versterking van de Nederlandse positie in de Europese Unie;
 • de verwezenlijking van een hechtere Europese waardengemeenschap;
 • de bevordering van veiligheid, economische transitie en transformatie naar moderne Europese samenlevingen.

DEU is een robuuste directie, met een platte en flexibele organisatie. DEU wil voorloper zijn op het gebied van Het Nieuwe Werken (in tijdelijke samenwerkingsverbanden, plaatsonafhankelijk, gebruikmakend van nieuwe media).

DEU is onderverdeeld in de volgende afdelingen:

 • DEU-1

  Hieronder vallen Armenië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Georgië, Hongarije, IJsland, Kazakstan, Kirgizië, Letland, Litouwen, Moldavië, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Tadzjikistan, Tsjechië, Turkmenistan, Wit-Rusland, Zweden en de Raad van Europa.
 • DEU-2

  Hieronder vallen de landen Albanië, Andorra, België, Bosnië-Herzegovina, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, Montenegro, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Turkije, Vaticaanstad, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

E-mail: DEU@minbuza.nl

Directie Azië en Oceanië (DAO)

De directie bestaat uit de clusters Oost-Azië (DAO/OA), Zuid-Azië (DAO/ZA), Zuidoost-Azië (DAO/ZOA) en het Bedrijfsbureau (DAO/BB)

 • DAO/OA is verantwoordelijk voor Cambodja, China, Hong Kong, Japan, Laos, Macau SAR, Mongolië, Noord-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam en Zuid-Korea
 • DAO/ZA is verantwoordelijk voor Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Malediven, Micronesië, Nepal, Pakistan en Sri-Lanka
 • DAO/ZOA is verantwoordelijk voor Australië, Birma, Brunei, Filippijnen, Fiji, Indonesië, Maleisië, Nieuw Zeeland, Oost-Timor, Palau, Papoea Nieuw Guinea, Solomon eilanden, Singapore, Tonga en Vanuatu
 • Het Bedrijfsbureau (DAO/BB) is verantwoordelijk voor de secretariële ondersteuning van alle medewerkers van de directie

Directie Westelijk Halfrond (DWH)

DWH is onderverdeeld in de volgende afdelingen:

 • Noord-Amerika (DWH/NM): Canada, Mexico en de Verenigde Staten.
 • Latijns-Amerika en Caraïbisch gebied (DWH/LC): Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Engelstalige Caribische Staten, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Uruguay, Venezuela.
 • De Adviseur Koninkrijksaangelegenheden (DWH/AK) houdt zich bezig met de buitenlandse betrekkingen van de Caribische delen van het Koninkrijk.

Directie Sub-Sahara Afrika (DAF)

DAF is onderverdeeld in de volgende afdelingen:

 • Hoorn van Afrika, Oost- en West-Afrika (DAF/HW): Benin, Burkina Faso, Centraal- Afrikaanse Republiek, Comoren, Djibouti, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kaapverdië, Kameroen, Kenia, Liberia, Madagaskar, Mali, Mauritius, Niger, Nigeria, Senegal, Seychellen, Sierra Leone, Somalië, Sudan, Tanzania, Togo, Uganda en Tsjaad.
 • Midden- en Zuidelijk Afrika (DAF/MZ): Angola, Botswana, Burundi, Congo, DR Congo, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Rwanda, Swaziland, Sao Tomé en Principe, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM)

De directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM) is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties van Nederland met de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. DAM adviseert de ambtelijke en politieke leiding, geeft samen met in- en exerne partners vorm aan beleid en instrumentarium voor de regio en is eerste aanspreekpunt voor ngo’s, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigingen van de regio in Den Haag. Via bijvoorbeeld het Shiraka programma ondersteunt DAM samen met de posten democratische transitie in de Arabische regio.

Organisatie

DAM bestaat uit een managementteam en vier clusters: Maghreb en Egypte (DAM/ME), Mashreq (DAM/MASHREQ), Golfstaten (DAM/GOLF) en het Midden-Oosten Vredesproces (DAM/MOVP). Bij de directie werken ongeveer 35 personen.

 • DAM/ME is verantwoordelijk voor Marokko, Mauritanië, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte en de kwestie van de Westelijke Sahara.  
 • DAM/MASHREQ is verantwoordelijk voor Syrië, Irak, Libanon en Jordanië.
 • DAM/GOLF is verantwoordelijk voor Saoedi-Arabië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen, Bahrein, Qatar, Koeweit en Oman.
 • DAM/MOVP is verantwoordelijk voor Israël, de Palestijnse Gebieden en het Midden-Oosten Vredesproces.

Publieksdiplomatie

Medewerkers van DAM wonen graag bijeenkomsten bij over ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Uitnodigingen kunnen gestuurd worden naar de DAM@minbuza.nl. DAM organiseert ook regelmatig lezingen over de huidige ontwikkelingen in de regio: de Henriette van Lyndenlezingen.

Stage lopen

Twee keer per jaar zijn er vacatures voor stages bij DAM. Als je tussentijds je interesse wil doorgeven kan je een mail met cv sturen naar DAM@minbuza.nl o.v.v. het cluster van je voorkeur.