Van Nieuwenhuizen stelt oldtimers vrij van APK-plicht

Voertuigen van 50 jaar of ouder hoeven vanaf 1 januari 2021 niet meer verplicht APK gekeurd te worden. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schaft de verplichte periodieke keuring voor deze oldtimers af om de lasten voor de eigenaren van deze historische voertuigen te verlichten.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Oldtimers zijn vaak in handen van echte liefhebbers. Zij besteden veel aandacht aan het onderhoud van hun voertuig en gaan er relatief weinig mee de weg op. Om de eigenaren niet onnodig op kosten te jagen, hoeven zij als hun voertuig 50 jaar of ouder is straks niet meer naar de garage voor een verplichte keuring.”

Voor historische voertuigen van voor 1 januari 1960 gold al een vrijstelling van de APK-plicht. Vanaf 1 januari 2021 gaat het niet meer om de ‘geboortedatum’ van het voertuig, maar om de leeftijd van 50 jaar of ouder. De APK blijft verplicht voor oude taxi’s, ov-auto’s en ADR-voertuigen (gevaarlijke stoffen), vanwege de functie van dit type voertuigen.

Eigenaren van een oldtimer krijgen vanaf 1 januari 2021 een vrijstellingsbrief van de RDW. Omdat er dagelijks voertuigen zijn die de leeftijd van 50 jaar bereiken, zal het aantal voertuigen met een APK-vrijstelling iedere dag oplopen. Daarom controleert de RDW dagelijks op het register en worden er eventuele vrijstellingsbrieven verstuurd. Vanaf het moment dat het voertuig 50 jaar oud is, krijgt de eigenaar geen APK-herinneringsbrief meer.