Opheffen inreisverbod voor ingezetenen uit Japan

Het kabinet heeft besloten dat het inreisverbod naar Nederland voor reizigers met bestendig verblijf in Japan per 9 juni 2021 wordt opgeheven.

De opheffing van de reisbeperking, ingegaan op 1 juli en 27 oktober 2020 en 15 mei 2021, blijft van kracht voor reizigers die bestendig verblijf hebben in de volgende landen: Australië,  Israël, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore Zuid-Korea, Thailand en Uruguay. Deze lijst van veilige landen wordt dus nu uitgebreid met Japan.

Voor reizigers afkomstig uit China geldt dat het reisverbod zal worden opgeheven zodra China zelf ook EU-burgers toelaat. Hetzelfde geldt ook voor China's Speciale Administratieve Regio's Hongkong en Macau.

Voor alle niet essentiële reizen van personen vanuit overige derde landen (andere landen dan het EU+ gebied) naar Europa blijft de huidige inreisbeperking van kracht met als doel de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die geen bestendig verblijf hebben in een bovengenoemd land of gebied op de veilige lijst én niet onder de hieronder genoemde uitzonderingsposities vallen, Nederland niet binnenkomen.