MBO BurgerschapLab

100 mbo-studenten en docenten kregen in het najaar van 2018 de opdracht om voorstellen te ontwikkelen voor meer stimulerend burgerschapsonderwijs in het mbo. Op woensdag 27 maart 2019 presenteerden zij 15 concrete voorstellen. Deze zijn terug te lezen in de eindpublicatie van het BurgerschapLab.

Voor 3 voorstellen lag een aanjaagsubsidie van 50.000 euro klaar om ze in schooljaar 2019/2020 verder uit te werken en waar mogelijk uit te testen.

De winnende voorstellen waren:

  • De Blanco Methode: voorstel voor een nieuwe opzet van het vak burgerschap waarbij studenten meer keuzevrijheid hebben, thema’s worden gekozen via online enquêtes en elk semester met een burgerschapsdag wordt afgesloten. (winnaar juryprijs)
  • #NoBullshit: voorstel voor een multimediale campagne om het imago van het vak burgerschap te verbeteren. (winnaar publieksprijs)
  • The Matrix: een digitale database waarmee studenten zelf werk- en toetsvormen kunnen selecteren die passen bij één van de thema’s (domeinen) die in de klas behandeld worden. (tweede plaats publieksprijs)

Op de website van het Kennispunt MBO Burgerschap wordt geregeld gepubliceerd over de voortgang van de uitwerking van de voorstellen.