BurgerschapLab

Ben jij student of docent in het mbo en heb je ideeën hoe het vak Burgerschap leuker, interessanter, spannender kan? Meld je dan aan voor het BurgerschapLab.

De wekker gaat… Je pakt je telefoon erbij om je agenda te checken. Welke vakken heb je vandaag? Je ziet dat je ’s middags het vak Burgerschap hebt. Wat denk je? 

 • A) Yes! Eén van mijn favoriete vakken
 • B) Meh. Het zou allemaal wel wat leuker, spannender, interessanter mogen

Is je antwoord B? Dan zijn wij naar jou op zoek! Vertel ons hoe we het vak Burgerschap leuker, spannender en interessanter kunnen maken. Wij horen graag jouw ideeën tijdens het Burgerschaplab!

En is je antwoord A? Meld je dan ook aan! Wat maakt het vak zo leuk voor jou? Deel je positieve ervaringen met andere mbo-studenten uit heel Nederland. 

Ben je mbo-docent en geef je burgerschapsonderwijs? Dan zijn wij ook op zoek naar jou!

Het Burgerschaplab bestaat uit vier bijeenkomsten bij jou in de buurt. De bijeenkomsten vinden ongeveer één keer per maand plaats tussen oktober 2018 en februari 2019. Samen met andere mbo-studenten ga je brainstormen. Dit gebeurt onder begeleiding van professionele coaches en trainers, die jouw team helpen met het ontwikkelen van concrete voorstellen. Mbo-docenten worden ook betrokken bij het traject. De coaches en trainers zorgen ervoor dat jullie ideeën op elkaar worden afgestemd. Het resultaat is een aantal voorstellen, die niet alleen antwoord geven op WAT er bij het vak Burgerschap aan bod zou moeten komen, maar ook vooral HOE.

De beste ideeën worden tijdens een feestelijke slotbijeenkomst gepresenteerd aan de minister én wij gaan helpen de beste voorstellen te realiseren. Zo kun jij niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen in heel Nederland het verschil maken.

Klinkt interessant? Lees snel verder en meld je aan!

Wie zoeken wij?

 • Je bent een mbo-student. Het maakt niet uit in welke opleiding je volgt, hoe oud je bent of waar je woont;
 • Je bent een mbo-docent en geeft burgerschapsonderwijs;
 • Je vindt het leuk om mee te denken over burgerschapsonderwijs en bent bereid tijd vrij te maken voor de bijeenkomsten plus voorbereiding hierop.
 • Je vindt het leuk om te brainstormen en samen te werken, je bent nieuwsgierig en leergierig, en/of wilt deze vaardigheden graag verder ontwikkelen.

Waarom meedoen?

 • Je helpt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met jouw ideeën over burgerschapsonderwijs. We gaan helpen om de beste voorstellen daadwerkelijk te realiseren;
 • Je maakt deel uit van een enthousiast team en leert nuttige vaardigheden die goed van pas komen in je eigen studie, zoals plannen, communiceren, organiseren, samenwerken en nadenken over je eigen talenten;
 • Deelname staat goed op je CV. Je krijgt een door de minister ondertekend persoonlijk certificaat als bewijs van je deelname;
 • Deelname kost niets, je reiskosten worden vergoed en wij zorgen voor iets te eten en te drinken tijdens de bijeenkomsten.

Waar en wanneer?

Het Burgerschaplab bestaat uit vier bijeenkomsten van elk ongeveer drie uur. We gaan het Burgerschaplab op vijf plekken in Nederland organiseren. Je kunt dus altijd meedoen op een plek bij jou in de buurt.

 • Maandag 29 oktober in Arnhem
 • Dinsdag 30 oktober in Den Haag
 • Woensdag 31 oktober in Zwolle
 • Donderdag 1 november in Eindhoven
 • Vrijdag 2 november in Amsterdam

Alle bijeenkomsten vinden plaats tussen ongeveer 11.00 uur en 17.00 uur. De tweede, derde en vierde bijeenkomst vinden plaats tussen november 2018 en februari 2019. 

Aanmelden?

Meld je aan door uiterlijk 10 oktober 2018 het aanmeldformulier (onderaan de pagina) in te vullen. Het aantal plekken per regio is beperkt, dus wees er snel bij! Uiterlijk 11 oktober 2018 hoor je of je mee kunt doen.

Meer weten?

Bekijk de lijst met veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar burgerschaplab@minocw.nl 

FAQ

Hoeveel tijd ben ik ongeveer kwijt?

De minimale tijdsinvestering bedraagt ongeveer één dag per maand. Het Burgerschaplab bestaat uit vier bijeenkomsten van circa drie uur elk. Je kunt de bijeenkomsten thuis of in je team voorbereiden.

Krijg ik huiswerk?

Om het maximale uit dit project te halen, verwachten wij dat je bereid bent om de bijeenkomsten voor te bereiden en dat je zelfstandig werkt aan je project. De totale tijdsinvestering bedraagt ongeveer een één dag per maand. Hiervan is circa drie uur per maand onder begeleiding en de rest zelfstandig, in je team of individueel.

Ik heb me voor de eerste bijeenkomst aangemeld in Den Haag. Kan ik de tweede bijeenkomst in Amsterdam bijwonen?

Nee, het is de bedoeling dat je alle vier bijeenkomsten op dezelfde locatie bijwoont. Je kan niet tussendoor wisselen. Tijdens de eerste bijeenkomst vorm je een team waarmee jij samen aan de slag gaat. Dit team rekent op jouw aanwezigheid.    

Wie zijn de begeleiders?

Het Burgerschaplab worden begeleid door professionele coaches en trainers van Kennisland en Ecbo. Zij hebben expertise op het gebied van burgerschap en zullen er voor zorgen dat jij je tijdens de bijeenkomsten op je gemak voelt en alles eruit haalt wat er in zit.

Wanneer kan ik mijn voorstel presenteren aan de minister?

Aan het eind van het Burgerschaplab organiseren wij een grote bijeenkomst waarin de deelnemers hun voorstellen en ideeën kunnen presenteren. Het belooft een mooie en feestelijke slotbijeenkomst te worden.

Krijg ik betaald om mee te doen?

Nee, deelname aan het Burgerschaplab is op vrijwillige basis. Je krijgt er dus niet voor betaald. We vergoeden wel je reiskosten en je krijgt een certificaat als bewijs van deelname.

Krijg ik studiepunten?

Nee, voor deelname aan het Burgerschaplab krijg je geen studiepunten en word je niet met een cijfer beoordeeld. Wel krijg je een certificaat als bewijs van deelname.

Ik ga tijdens het Burgerschaplab op vakantie. Kan ik nog meedoen?

Ja. Bij het plannen van de bijeenkomsten houden wij rekening met de (school)vakanties. Wij gaan ervan uit dat je verder voldoende flexibel bent om bij de bijeenkomsten aanwezig te zijn. Zo haal je het meeste uit je deelname. Je ontvangt een certificaat als je aan minstens 75 % van de bijeenkomsten hebt meegedaan.

Kan ik ermee stoppen als het me toch te veel tijd blijkt te kosten?

We gaan ervan uit dat je gemotiveerd bent om aan het hele project deel te nemen. Tussentijds stoppen is vervelend voor de andere deelnemers. In bijzondere omstandigheden kun je uiteraard voortijdig stoppen. Overleg dat altijd met de coördinator van je project. Je krijgt geen certificaat als je tussentijds stopt.

Kan ik me samen met een vriend(in) opgeven?

Ja, iedereen die voldoet aan de voorwaarden kan meedoen.

Moet ik docent burgerschap zijn om mee te mogen doen? 

In principe zijn we op zoek naar mbo-docenten die het vak Burgerschap geven en die actief mee kunnen denken over het onderwerp. Maar ben jij mbo-docent en vind jij dat elementen van burgerschapsonderwijs terugkomen of terug zouden moeten komen in jouw vak(gebied)? Ben je gemotiveerd om mee te denken? Dan mag je je ook aanmelden. Geef dan in je motivatie aan waarom jij erbij wilt zijn.

Aanmeldformulier BurgerschapLab

* = een verplicht veld

Geslacht *
Ben je docent of student? *
In welke regio wil je meedoen? *

De volgende vragen zijn voor studenten. Indien je docent bent, graag ‘n.v.t.’ aanklikken.

Welke leerweg volg je? *
Welk opleidingsniveau doe je? *
In welke sector volg je een opleiding? *
avg-nl

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens voor de werving van deelnemers voor het Burgerschaplab. Indien u niet geselecteerd wordt voor deelname, dan vernietigen wij uw gegevens. Uw informatie wordt niet met derden gedeeld. Indien u wel geselecteerd wordt voor deelname, dan delen wij uw gegevens met de organisator van het Burgerschaplab, het consortium Stichting CINOP (Ecbo) en Kennisland.

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

Wij gebruiken uw gegevens, met uw toestemming, omdat wij anders niet in staat zijn het Burgerschaplab te organiseren.

Op welke manier worden uw gegevens verwerkt?

Indien u geselecteerd wordt voor deelname, worden uw gegevens gedeeld met de organisator van het Burgerschaplab, het consortium Stichting CINOP (Ecbo) en Kennisland. Het consortium gebruikt uw gegevens om teams samen te stellen, om u uit te nodigen voor bijeenkomsten, om meer te leren over uw motivatie tot deelname, en voor voortgang- en monitordoeleinden (ervaringsmeting). Het consortium deelt uw gegevens niet met derden. OCW heeft hiertoe een verwerkersovereenkomst afgesloten met het consortium Stichting CINOP (Ecbo) en Kennisland.

Hoelang bewaren wij uw gegevens?

Indien u niet geselecteerd wordt voor deelname, worden uw gegevens uit onze systemen verwijderd in oktober 2018. Indien u wel geselecteerd wordt voor deelname, worden uw gegevens na één jaar uit onze systemen verwijderd. Het consortium Stichting CINOP (Ecbo) en Kennisland zorgt voor het wissen van alle gegevens, zodra de overeenkomst met OCW is afgelopen. OCW heeft hiertoe een verwerkersovereenkomst afgesloten met het consortium Stichting CINOP (Ecbo) en Kennisland.

Wat zijn uw rechten?

Meer informatie over uw rechten vindt u op de pagina 'Privacy' (link opent in nieuw tabblad).

Akkoordverklaring *