Onderwijsdata onder de loep

Steeds meer onderwijsdata zijn publiek beschikbaar. En dat biedt veel mogelijkheden. Dit jaar werd op 11 en 12 november vanuit het ministerie van OCW samen met Waag Society de eerste dag voor open onderwijsdata georganiseerd: Onderwijsdata onder de loep. Het event vond plaats op de Utrechtse middelbare school UniC en bestond uit een data-expeditie en een Hackathon.

Cartoon Centrale vragen Onderwijsdata

Michiel van de Pol, ComicHouse

Mogelijkheden van open onderwijsdata

Vanuit het perspectief van de leerling, ouder, leraar en schoolleider gingen de deelnemers tijdens de data-expeditie enthousiast aan de gang om hun vragen en de data te visualiseren. Het gaf de deelnemers meer inzicht in welke data al beschikbaar is, van welke data dat wenselijk zou zijn en welke vragen beantwoord kunnen worden met combinaties van die data. Deze toolkit voor onderwijsdata is ook beschikbaar om zelf thuis of op school mee op expeditie te gaan door de onderwijsdata.

De vragen van de doelgroepen waren zeer divers: van samenwerkingsmogelijkheden in de regio voor kleinere vakken en het levensgeluk van de leerlingen, tot hoe leerlingen vanuit het vmbo het beste voorbereid kunnen worden op het mbo en waardoor zittenblijven nu eigenlijk wordt veroorzaakt.

Met een ruime meerderheid won het team met de vraag ‘Hoe kan ik op basis van mijn waarden een goede vo-schoolkeuze maken?’. Dit team stelde voor een app te bouwen waarbij je een waardenprofiel kan opgeven. Hier komt dan een school uitrollen die past bij jouw waarden. De uitdaging hierbij is welke parameters je hierbij moet kiezen. Zaken als sfeer, kwaliteit en omgang tussen leerlingen zijn soms moeilijk uit te drukken in data/cijfers, aldus het team.

De vragen zijn vervolgens de input geweest voor de hackathon waarbij mooie prototypes van gebruiksvriendelijke toepassingen als apps en websites werden ontwikkeld. De jury vond het een moeilijke beslissing maar koos uiteindelijk het team SchoolHub als winnaar.

SchoolHub is een ‘tripadvisor’ voor het onderwijs die zich richt op leerlingen die op zoek zijn naar een nieuwe school. De app geeft zowel een overzicht van de ‘harde’ data zoals reistijd en vakken als reviews van leerlingen die op deze school zitten. Zij wonnen de prijs à € 3.500,-  die zij kunnen gebruiken voor onder andere de doorontwikkeling van de app.

Maak gebruik van de mogelijkheden

Uit de opkomst en de resultaten van dit event blijkt maar weer dat er vanuit ouders, leerlingen en scholen behoefte is aan meer gebruiksvriendelijke ontsluiting van onderwijsdata. Steeds meer onderwijsdata zijn openbaar en een deel daarvan wordt ook ontsloten via een API van DUO voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen ontwikkelaars de gegevens nog eenvoudiger gebruiken voor slimme en gebruiksvriendelijke toepassingen zoals apps en websites. De oproep aan ontwikkelaars, maatschappelijke organisaties en bedrijven is dan ook om hierop in te spelen en nog meer gebruik te gaan maken van deze mogelijkheden.

Meer informatie over open onderwijsdata is te vinden via de webpagina Openheid over kwaliteit onderwijs.