Fleur Jong en Jetze Plat

De blijdschap maar vooral ook het vertrouwen is van de gezichten van Fleur Jong en Jetze Plat af te lezen. Beide topsporters zitten lekker in hun vel, klaar voor het grote werk op de Paralympische Spelen die zich van 24 augustus tot en met 5 september in Tokio zullen voltrekken. Ze zijn tevens uitverkoren om tijdens de openingsceremonie samen de Nederlandse vlag te dragen. 

Ze moest even flink naar adem happen toen chef de mission Esther Vergeer haar halverwege juli belde met de vraag of ze misschien interesse had om de plechtige taak gedeeltelijk voor haar rekening te nemen. “Een enorme eer, logisch. Ik wilde het meteen van de daken schreeuwen. Dat kon niet, want ik mocht het nieuws onder geen beding aan de grote klok hangen”, lepelt Jong op. “En nu is het bijna zover. Eindelijk, het spektakel kan beginnen!”

Fleur en Jetze
©VWS

Gigantische snelheid

Voor de 25-jarige atleet uit het Noord-Hollandse Middenbeemster worden dit haar tweede Spelen. In Rio was ze eveneens van de partij. Een medaille zat er toen niet in. De kaarten lijken dit keer anders geschud. In de klasse T64 is ze zowel bij het verspringen als de 100 meter de te kloppen vrouw. Op beide onderdelen vestigde ze dit jaar tijdens het EK in het Poolse Bydgoszcz een wereldrecord. “Mijn focus is in eerste instantie gericht op het verspringen. Dat is zaterdag. Pas vijf dagen later staat de sprint op het programma. Voldoende tijd dus om de knop om te zetten”, benadrukt Jong die met haar blades in staat is een gigantische snelheid te bereiken. Alsof ze vliegt, wat haar tegelijkertijd een gevoel van ultieme vrijheid verschaft.

Inspiratiebron

Jong wordt door velen gezien als het toonbeeld van onverzettelijkheid en buigzaamheid, een inspiratiebron in het kwadraat. Ze zit namelijk niet snel bij de pakken neer. De eerste zeventien jaar van haar leven verliepen ‘normaal’, totdat  
ze ineens te maken kreeg met een levensbedreigende bacterie. Ze verloor uiteindelijk haar beide onderbenen. “Atletiek heeft me niet alleen een nieuwe invulling van het leven gebracht maar ook het besef dat je in alles een uitdaging kunt zien”, aldus Jong.

“Atletiek heeft me niet alleen een nieuwe invulling van het leven gebracht maar ook het besef dat je in alles een uitdaging kunt zien”

Machine

De uit Vrouwenakker afkomstige Plat(30) is een andere bloedserieuze kandidaat voor het goud. En wel liefst op drie onderdelen: eerst de triatlon, daarna de tijdrit en de wegwedstrijd in de klasse MH4. “Ik ben hier gisteren pas gearriveerd, ik heb genoeg tijd om te acclimatiseren. Drie gouden plakken zou geweldig zijn; een bekroning voor alle zware fysieke inspanningen die hieraan vooraf zijn gegaan. Qua voorbereiding heb ik niets aan het toeval overgelaten. Ik word regelmatig vergeleken met een machine, daar moet ik altijd hard om lachen”, doet hij uit de doeken. 

Technische vaardigheden

Sinds 2011 staat zijn leven geheel in het teken van de topsport. Plat: “Voorheen was ik werkzaam als monteur van handbikes en rolstoelen. Die technische vaardigheden komen me nog steeds van pas als het gaat om de juiste afstelling van het materiaal. Ja, ik heb zeker een inbreng op dat gebied. Alhoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit soort taken tegenwoordig hoofdzakelijk bij anderen liggen. Zodat ik me kan concentreren op slechts één ding: winnen!”