Liesette Bruinsma

Bij de vorige editie van de Paralympische Spelen in Rio was Liesette Bruinsma het meest succesvolle lid van TeamNL. Als ‘onstuimige’ tiener verbaasde ze vijf jaar terug iedereen. Ze behaalde vijf medailles, namelijk tweemaal goud, één keer zilver en twee keer brons. Indirect leidde de opmerkelijke oogst enkele maanden later tot haar uitverkiezing tot Gehandicapte sporter van het jaar. Hoe zal het haar in Tokio vergaan? 

Liesette Bruinsma
©ANP

In het warming-up zwembad van het Tokyo Aquatics Centre gaat ze tijdens een trainingssessie tekeer alsof haar leven ervan afhangt. Elke slag in het olympische badwater is raak, alles gebeurt met volle overtuiging. “Ik weet van mezelf dat er nog genoeg rek in zit. Het maken van progressie kan op meerdere manieren. In samenspraak met mijn coaches Sander Nijhuis en Bram Dekker is de focus niet zozeer gelegd op allerlei details maar op drie grote aandachtspunten. In willekeurige volgorde zijn dat het verbeteren van de techniek, het vinden van een juiste balans tussen voeding en belasting én het verleggen van grenzen”, verduidelijkt Bruinsma(20) als ze weer op het droge is. “Om dat laatste te bereiken is het nodig om op z’n tijd af te kunnen zien. Dat je zo gezegd even helemaal naar de ‘klote’ gaat.”

“Om dat laatste te bereiken is het nodig om op z’n tijd af te kunnen zien. Dat je zo gezegd even helemaal naar de ‘klote’ gaat.”

Met hand en tand

De geboren Friezin, die tegenwoordig in Amersfoort woont, heeft een druk programma voor de boeg. Ze is volledig blind maar voelt zich als een vis in het water. In Tokio komt ze op liefst vijf onderdelen in actie in de S11, de zwaarste klasse waarin iedereen met een geblindeerde bril zwemt. Om te beginnen vandaag op de 400 meter vrije slag, waarbij Bruinsma haar olympische titel met hand en tand zal verdedigen. Die veroverde ze indertijd daags na haar zestiende verjaardag. De meeste concurrentie op dat nummer krijgt ze dit keer waarschijnlijk van nieuwkomer Anastasia Pagonis(17) van Team USA. “Concurrenten zijn er om te verslaan. Ik moet gewoon uitgaan van mijn eigen krachten. Nee, voorspellingen hebben over het algemeen weinig zin. De vorm van de dag is bepalend.”

Klaar voor het karwei

Vrijdag zwemt ze de 50 meter vrije slag, volgende week komen achtereenvolgens de 200 meter wisselslag, de 100 meter schoolslag en de 100 meter vrije slag aan bod. Op de wisselslag is Bruinsma eveneens titelverdediger. “Het drukke programma vind ik totaal geen probleem. Haha, nu ik hier eenmaal toch ben, laten we dan maar zoveel mogelijk het water induiken.” Ze is in ieder geval klaar voor het karwei. “Ik ben al een volle week in Japan en helemaal geacclimatiseerd. Tussen al die pittige trainingen door de nodige rust kunnen nemen. Het enige minpuntje is dat mijn familie en vrienden er niet fysiek bij kunnen zijn, een gemis waar uiteraard iedereen mee te maken heeft. Maar voor de een is het gemis erger dan voor de ander…”