Rixt van der Horst

Met tweemaal brons en één keer zilver keerde Rixt van der Horst in 2016 huiswaarts vanuit Rio. Dáár trad ze nog samen met haar paard Caraat in het strijdperk. Al ruim drie jaar vormt ze een succesvolle combinatie met Findsley, een diva van stand met wie ze een innige vertrouwensband heeft opgebouwd. Volgens insiders behoort goud nu tot de mogelijkheden, maar dan moet alles meezitten. Misschien dat Lucky Cat het beslissende zetje kan geven…

Rixt van der Horst
©VWS

In de fraaie hippische arena, die zich op een behoorlijke afstand van het centrum van Tokio bevindt, danst de bruine elfjarige merrie op een elegante, haast theatrale wijze. Dat gebeurt tijdens een training, om alvast te wennen aan de plaatselijke omstandigheden. De hoge luchtvochtigheid en de hitte slaan als een moker op een aanbeeld. Het enige Hollandse element is de ‘tapijttegelachtige’ bodem, van de firma Agterberg uit Groenekan. Een luid applaus zou eigenlijk op z’n plaats zijn rondom het danspodium dat aan vier zijden omzoomd is door lege tribunes.

Goede stap

Nog even, en dan gaat de combinatie beginnen aan het olympische avontuur in de categorie Grade III. Eerst staat de individuele test op het programma, zaterdag en zondag volgen de kúr op muziek en de teamwedstrijd. “Findsley lijkt ondanks de moeilijke condities al aardig gewend te zijn. Waar ze in uitblinkt? Ze heeft een hele goede stap en een uitstekende algehele beheersing”, vertelt Van der Horst(29) die in het Friese Grou is opgegroeid maar tegenwoordig woont in het Brabantse Bergeijk, vlakbij de stal in Veldhoven. “Het is sowieso een geweldig fijn paard. Ze is lief, meewerkend, ja soms een beetje eigenwijs. Vertoont zo nu en dan ook diva-gedrag. Soms lijkt ze tegen me te willen zeggen: ik sta op dit moment niet te trappelen om al die kunstjes uit te voeren, ik doe het voor jou.”

“Findsley lijkt ondanks de moeilijke condities al aardig gewend te zijn. Waar ze in uitblinkt? Ze heeft een hele goede stap en een uitstekende algehele beheersing”

Prettig weerzien

Samen met haar tweelingbroer Brent kwam ze tien weken te vroeg ter wereld, wat diverse beperkingen teweegbracht. Op advies van een fysiotherapeut begon Van der Horst op zesjarige leeftijd met ponyrijden, iets dat al snel uitgroeide tot haar grootste hobby. Met warme gevoelens denkt ze terug aan haar pony Kim, maar ook aan haar latere paarden Vico Wald en Uniek. Een niet te vergeten Caraat die bij deze aflevering van de Paralympics een combinatie vormt met Fleur Schrader, een amazone uit Hong Kong. “Ik heb Caraat vanuit de verte al gesignaleerd, dat wordt binnenkort ongetwijfeld een prettig weerzien”, grinnikt Van der Horst. 

Meeslepend en dromerig verhaal

Onder meer de kühr op muziek belooft een spektakel te worden. De uit Oude Pekela afkomstige Jacquelien Vriese is verantwoordelijk voor de compositie die de verwachtingsvolle titel Flying High draagt. “Het is uiteindelijk een héél meeslepend en dromerig verhaal geworden. Bijna een sprookje”, aldus de vijfvoudig wereldkampioen. De combinatie gaat nu voor goud, maar of dat gaat lukken? Van der Horst tot slot: “Mogelijk dat Lucky Cat, mijn gelukspoppetje, het verschil kan maken. Het poppetje heeft Findsley -rustend op een holster- ook al vergezeld tijdens de vlucht. Dat is toen ook allemaal goed afgelopen.”