Nikita den Boer

Ze is gewend om te denken in mogelijkheden. Nikita den Boer is beslist een kanshebber op een medaille, vooral op de paralympische marathon. Als het een beetje meezit is zelfs goud een optie. “Ik ben een echte diesel, vandaar.”

On your marks…Go! De Japanse starter heeft het er maar druk mee. Het is op deze bloedhete dag een komen en gaan van para-atleten die daags voor de wedstrijd qua vorm nog gauw even willen weten hoe de vlag erbij hangt. In het olympisch stadion van Tokio verschijnen de meest uiteenlopende categorieën aan de startblokken. Uiteraard is wheeler Nikita den Boer(30) –roepnaam Kita- eveneens van de partij. Vanaf de zijkant houdt trainer-coach Arno Mul de boel haarscherp in de gaten.

Nikita den Boer
©VWS

Debuut

De gedreven rolstoelracer, uitkomend in de klasse T54, maakt haar debuut op de Paralympische Spelen. Ze begint zaterdag aan de 5000 meter, waaraan overigens niet de geplande heat voorafgaat. Volgende week dinsdag vormt de 1500 meter een ‘tussendoortje’ –niet méér dan dat- om vervolgens langzaam maar zeker toe te werken richting de afsluitende marathon. “Anders dan bij de twee andere afstanden zie ik mezelf eerlijk gezegd op de 1500 meter niet een-twee-drie in staat om voor een daverende verrassing te zorgen. Ik ben een echte diesel, vandaar. Eentje die meestal wat traag op gang komt. Aan de andere kant: met sport weet je het nooit. Haha, niet alleen de bal maar ook de wielen zijn rond.” Haar topsnelheid bedraagt ruim 31 kilometer per uur.

"Ik ben een echte diesel, vandaar. Eentje die meestal wat traag op gang komt."

Route

Ze kijkt met name reikhalzend uit naar de marathon die zich niet zoals tijdens de Olympische Spelen in Sapporo maar ‘gewoon’ in de straten van Tokio zal voltrekken. De route voert langs diverse (toeristische) bezienswaardigheden zoals de Kaminarimon oftewel de Donderpoort in Asakusa, de hoofdingang die leidt naar de eeuwenoude boeddhistische Sensouji-tempel. Ook het keizerlijke paleis, de chique winkelwijk Ginza en de Zojoji-tempel maken deel uit van de entourage. “De toerist uithangen doen we vanzelfsprekend een andere keer. Maar het is geen straf om hier te mogen racen.”

“De toerist uithangen doen we vanzelfsprekend een andere keer. Maar het is geen straf om hier te mogen racen.”

Londen

Dat Den Boer op de paralympische marathon een serieuze kandidaat is voor het eremetaal bewees ze afgelopen oktober al in Londen, toen ze vriend en vijand verbaasde door brutaal de overwinning voor zich op te eisen. Favoriet Manuela Schaer leek regelrecht op de zege af te koersen, iets waar de kilometervreter uit Haarlem dus een stokje voor stak. De opmerkelijke triomf betekende tevens een verbetering van het Nederlands record met liefst twee minuten én kwalificatie voor de Spelen. De Zwitserse is ook in Japan een belangrijke concurrent voor Den Boer, evenals trouwens Madison de Rozario(Australië) en Tatyana McFadden(VS) die in Rio het zilver veroverde achter de Chinese Lihong Zou.

Sportief

Van het complete deelnemersveld beschikt Den Boer over de langste wheeler bike. “Mijn bike is twee meter. Daarmee voel ik me het prettigst. Er zijn leken die denken dat de lengte ietsje in mijn voordeel werkt op de finish. Je reinste lariekoek! Maatgevend is alleen de positie van de vooras van het voorwiel, die bij iedereen gelijk is.” Ze is in ieder geval vastberaden om alles uit de kast te trekken, om te komen tot een uitmuntende prestatie. “Volle bak rammen is het enige wat telt. Ondanks dat de concurrentie moordend is, verwacht ik dat het er over het algemeen sportief aan toe zal gaan. Maar verwacht geen ondersteunende gebaren à la Abdi Nageeye. Daarvoor is het misschien net iets te veel een bitchfight.”

“Mijn bike is twee meter. Daarmee voel ik me het prettigst. Er zijn leken die denken dat de lengte ietsje in mijn voordeel werkt op de finish. Je reinste lariekoek! Maatgevend is alleen de positie van de vooras van het voorwiel, die bij iedereen gelijk is.”