Kelly van Zon

De uit het Brabantse Dongen afkomstige Kelly van Zon is een gezellige babbelaar. Maar als het om tafeltennis gaat, zet ze alle gezelligheid en gemoedelijkheid aan de kant om zich te concentreren op één ding: winnen. Dit zijn inmiddels haar vierde Paralympics. In Beijing legde ze beslag op het brons, in zowel Londen als Rio glinsterde de gouden medaille om haar nek. Al jaren is ze binnen haar klasse 7 de nummer één van de wereld. Wordt het nu wederom goud?

Kelly van Zon
©VWS

In het vrijwel lege Tokyo Metropolitan Gymnasium is tafel 1 nog onbezet. Het wachten is op het sein van de wedstrijdleiding. Wanneer dat opeens klinkt, veert Van Zon(33) gretig van haar tribunestoel om daarna de strijd aan te gaan met Anne Barneoud. Een geduchte opponent, altijd in voor een verrassing. Al snel blijkt dat de twee aan elkaar gewaagd zijn. De eerste game levert winst op voor de titelverdediger. In het tweede en derde bedrijf trekt de slim spelende Française, die haar emoties geregeld de vrije loop laat, aan het langste eind. Mede dankzij enkele ‘wereldballen’. In het bloedstollend spannende duel slaagt Van Zon erin weer op gelijke hoogte te komen. In de vijfde en beslissende game overleeft Barneoud eerst twee machtpoints om vervolgens de genadeklap uit te delen.

Niet aangeslagen

Na afloop is Van Zon helemaal uitgeblust. Ze heeft werkelijk alles gegeven. Maar om nu te zeggen dat ze is aangeslagen, nee. “Dit zijn gelukkig de voorronden. De eerste wedstrijd tegen de Mexicaanse Claudia Perez Villalba heb ik met overmacht gewonnen. Ondanks deze nederlaag heb ik er nog alle vertrouwen in dat dit toernooi opnieuw  een groot succes kan worden”, benadrukt ze.
Voor het eerst komt ze eveneens uit in de dubbel, samen met provinciegenoot Frederique van Hoof(20) uit Helmond. “Daar heb ik ook giga veel zin in, maar alles op z’n tijd. De dubbel begint daags na de finale van het enkelspel. Hoe groot onze kansen zijn? Daar kan ik op dit moment geen zinnig woord over zeggen, doordat de statistieken grotendeels ontbreken. Daarnaast speelt bij tafeltennis de geluksfactor soms een cruciale rol. Je kent het wel: het razendsnelle balletje dat de ene keer net wel, de andere keer net niet op de uiterste rand van de tafel belandt.”

“Dit zijn gelukkig de voorronden. De eerste wedstrijd tegen de Mexicaanse Claudia Perez Villalba heb ik met overmacht gewonnen. Ondanks deze nederlaag heb ik er nog alle vertrouwen in dat dit toernooi opnieuw  een groot succes kan worden”

Wapenfeiten

Van Zon, die te maken heeft met een heupafwijking waardoor een beenlengteverschil van elf centimeter en een verminderde spierfunctie is ontstaan, is vanzelfsprekend op haar best wanneer het spel lekker kort blijft. Een overmaat aan loopacties moet ze telkens zoveel mogelijk zien te vermijden. Een opvallende reactiesnelheid, een krachtige forehand en niet te vergeten een aanvallende tactiek vormen in de regel de belangrijkste wapenfeiten van de doorgewinterde tafeltennisser. Daar komt bij dat ze op het psychologische vlak ijzersterk is. Van Zon tot slot: “Ik raak niet gauw in paniek. Evenmin laat ik na een teleurstelling het kopje hangen. Tja, je bent een topsporter of je bent het niet.”