Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld

Het valt niet te ontkennen dat de verwachtingen binnen de Nederlandse zwemploeg gedurende de aanloop naar de Paralympics redelijk hoog gespannen waren en dat nog steeds zijn. Maar dat gelijk al donderdag twee gouden plakken zo kort achter elkaar als zoete broodjes uit de hemel vielen, was toch wel heel bijzonder. Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld konden na afloop hun geluk niet op.

Rogier Dorsman
©VWS

In de mixed zone van het Tokyo Aquatics Centre is het eerst Dorsman, de glorieuze winnaar op de 400 meter vrije slag in de klasse S11, die zijn blijde gezicht toont aan de vertegenwoordigers van het journaille. “Evenals vanochtend tijdens de series is de race precies verlopen zoals ik in mijn hoofd had. Alhoewel…wat zeg ik nu? Bij nader inzien is er toch iets opmerkelijks voorgevallen. Geloof het of niet, na 250 meter heb ik m’n keerpunt gemist. Daar baal ik nog een beetje van; ik ben niet voor niks een perfectionist”, verduidelijkt Dorsman al grinnikend. “Er is nog iets anders ongebruikelijks gebeurd vandaag. Ik had op mijn telefoon keurig de wekker gezet, op half zeven. Niks gehoord. Bleek dat de batterij leeg was. Gelukkig bonkte teammanager Sam de Vor tegen zevenen op mijn deur: ik was ineens klaarwakker!”

“Geloof het of niet, na 250 meter heb ik m’n keerpunt gemist. Daar baal ik nog een beetje van; ik ben niet voor niks een perfectionist.”

Genieten

De uit Heerjansdam afkomstige Dorsman(22), die nagenoeg blind is, zwemt tijdens de Paralympics achtereenvolgens ook nog de 100 meter rug-, de 200 meter wissel-, de 100 meter school- en tot slot de 100 meter vlinderslag. “Ik schat in dat ik vooral op de wisselslag beste kansen heb. Dat wordt dus mogelijk nog meer genieten. Maar ik ga me beslist niet rijk rekenen. Weet je, de zwemsport is zo ongelooflijk belangrijk voor me. Zeker toen ik bijna negen jaar teeug binnen een aantal maanden plotseling mijn gezichtsvermogen verloor. Alles veranderde, behalve het zwemmen. Met díe aantekening dat ik sindsdien wel telkens moet worden aangetikt”, aldus Dorsman.

Chantalle Zijderveld
©VWS

Zenuwen

Even later meldt Zijderveld(20) uit Zwijndrecht zich. Na haar zilveren medaille op de 50 meter vrije slag nu dus de gouden plak op de 100 meter schoolslag. En wat voor één! Een heus wereldrecord(1.10.99) prijkt op het scorebord. Overigens, in de series had ze eveneens een wereldrecord gezwommen. “Nu is mijn collectie compleet. Van elke kleur een medaille, iets wat van toepassing is op het EK, het WK én de Paralympics. Maar jee, wat was ik dit keer zenuwachtig, ik trilde helemaal van binnen. De zenuwen heb ik bewust opgeroepen, want dan presteer ik meestal optimaal”, bekent ze ruiterlijk. “Dit nummer is in de loop der jaren ook echt mijn ‘kindje’ geworden. Mijn favoriete onderdeel. Moest alleen nog met ‘bewijzen’ komen.” In Rio, waar teamgenoot Lisa Kruger victorie kraaide, moest ze op het nummer genoegen nemen met het brons. Zijderveld weer: “Ik kon daarna thuis wel een potje gaan zitten janken, daar verandert de medaillekleur niet van. Ik heb keihard getraind, en uiteindelijk bereikt wat ik wilde bereiken.”

“Nu is mijn collectie compleet. Van elke kleur een medaille, iets wat van toepassing is op het EK, het WK én de Paralympics.”

Nagels

Terwijl ze haar verhaal doet, showt ze haar gelakte nagels. De kleur: geel. “Is een beetje bijgeloof. In Rio heb ik dat niet gedaan, de afloop is bekend”, concludeert ze.

In Tokio komt ze nog in actie op de 100 meter vrije slag, de 100 vlinder- en de 200 meter wisselslag. Zijderveld, een topsporter met een lichte beperking, gaat -zoals het er nu naar uitziet- stoppen met zwemmen op dit niveau. “Hierna wordt het tijd voor iets totaal anders. Door de topsport heb ik mijn jeugd gemist, de hoogste tijd om andere dingen in het leven te ontdekken.”