Bestrijden invoer en handel van namaakartikelen

Namaakproducten zijn kopieën van merkartikelen. De juridische term voor namaken van merkartikelen is intellectuele eigendomsfraude. Merken zijn beschermd. Daarom heeft de Douane de opdracht te voorkomen dat mensen handel drijven met meegenomen namaakartikelen.

Namaakartikelen

Namaakartikelen profiteren van het succes van het duurdere merkartikel. Het gaat hier om bijvoorbeeld schoenen, kleding, tassen, dure horloges, illegaal gekopieerde cd's en dvd's of parfum. Het is verboden deze na te maken. Het is ook niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen of ze in te voeren.

Uitzondering voor eigen gebruik namaakproducten

U mag alleen voor eigen gebruik nagemaakte artikelen in uw bagage meenemen als u van buiten de EU Nederland in reist. De Douane kan u vragen om aannemelijk te maken dat u geen handel drijft met de meegenomen namaakartikelen. De regels voor het meenemen van nagemaakte merkartikelen staan op de website van de Douane. 

Economische gevolgen van handel in namaakartikelen

Invoer van en handel in namaakproducten heeft economische gevolgen. Het verstoort de goede werking van de markt. Daarnaast wordt het geld dat ermee wordt verdiend in veel gevallen witgewassen.