Kan ik nog een woning kopen met een gasaansluiting?

Ja, u kunt nog een bestaande woning kopen met een gasaansluiting. De meeste bestaande woningen zijn aangesloten op het aardgasnet. Nieuwbouwwoningen zijn sinds 1 juli 2018 bijna allemaal aardgasvrij.

Het doel van de Rijksoverheid is om alle bestaande woningen voor 2050 aardgasvrij te maken. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot namelijk omlaag brengen door over te stappen op duurzame energie. De gemeente neemt het initiatief voor het aardgasvrij maken van uw wijk. U kunt zelf alvast maatregelen nemen om uw woning goed te isoleren.

Gemeenten nemen initiatief aardgasvrij maken woningen

Koopt of heeft u nu een huis met een gasaansluiting? Dan hoeft u niet direct aan de slag om uw huis aardgasvrij te maken. De gemeente neemt hiervoor het initiatief. Dit doet ze in goed overleg met de bewoners.

Uiterlijk in 2021 komen gemeenten met een plan om hun gemeente wijk voor wijk aardgasvrij te maken. In dit plan staat wanneer uw wijk aan de beurt is. In de praktijk betekent dit dat uw traditionele cv-ketel op aardgas wordt vervangen door een duurzaam alternatief. Meestal is dit een combinatie van goede isolatie en een warmtenet of warmtepomp. De gemeente gaat tijdig in overleg met bewoners. Hierdoor kunnen de plannen haalbaar en betaalbaar worden uitgevoerd.

Investeren in isolatie in uw nieuwe huis

Waar u niet op hoeft te wachten is het isoleren van uw (nieuwe) huis. Met goede isolatie bespaart u direct op uw energierekening. Vaak heeft u de kosten van de isolatie al binnen een aantal jaar terugverdiend.

Er is subsidie beschikbaar voor het isoleren van uw koopwoning. U kunt ook een hogere hypotheek krijgen als u energiebesparende maatregelen neemt.

Een verhuizing of een verbouwing is een logisch moment om te investeren in isolatie. En wanneer u een nieuwe keuken installeert kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische kookplaat.

Vragen over energiebesparende maatregelen

Voor vragen over het besparen van energie en alternatieve warmtevoorzieningen kunt u terecht opĀ  www.energiebesparendoejenu.nl. Voor advies op maat kunt u terecht bij het energieloket van uw gemeente.