Minister Kaag op werkbezoek in Pakistan

Vanmiddag sprak Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag in Islamabad met haar Pakistaanse collega minister Qureshi over de ontwikkelingen in Afghanistan. 

Vergroot afbeelding
Minister Kaag en Pakistan Minister Shah Mahmood Qureshi

De minister heeft Pakistan allereerst bedankt voor de cruciale rol die het land heeft gespeeld bij het faciliteren van de evacuaties uit Afghanistan, en het belang van het voortzetten van deze rol met betrekking tot resterende evacuaties. Zij gaf daarbij aan dat Nederland zich zal blijven inspannen om iedereen die daarvoor in aanmerking komt naar Nederland te halen. 

In dat kader heeft de minister ook bevestigd dat er op ambtelijk niveau een verkennend gesprek heeft plaatsgevonden met de Taliban over de humanitaire omstandigheden en de veiligheidssituatie van het vliegveld in Kabul.

Ministers Kaag en Minister Qureshi hebben ook gesproken over de toekomst van Afghanistan en de huidige humanitaire situatie. Minister Kaag heeft hierbij aangegeven dat Nederland het Afghaanse volk niet in de steek laat. Daarom heeft Nederland 10 miljoen euro extra bijgedragen aan het Afghanistan Humanitarian Fund.

Met het oog op de toekomst hebben de ministers verder gesproken over nauwere samenwerking op het gebied van migratie en het belang van een inclusief politiek akkoord. Een inclusief akkoord blijft de beste kans op een stabiel Afghanistan en op een duurzame toekomst voor alle Afghanen.