Wat kan ik doen met plastic verpakkingen?

Afval is waardevol. Uw ingezamelde afval kan worden hergebruikt. Gerecycled plastic is bijvoorbeeld een goede grondstof voor nieuwe producten. Zoals fleecetruien, laptops of speelgoed. Grote plastic petflessen met statiegeld levert u in bij de winkels die deze statiegeldflessen verkopen.

Plastic verpakkingsafval zelf wegbrengen of laten ophalen

Gemeenten bepalen zelf hoe zij plastic verpakkingsafval inzamelen. Meestal kunt u dit afval wegbrengen naar een speciale ‘plastic heroes’ afvalbak. Het komt ook voor dat de gemeente plastic en kunststof verpakkingen bij u thuis laat ophalen. Er zijn ook gemeenten die het plastic achteraf uit het restafval halen. Hoe het bij u is geregeld, hangt af van het inzamelsysteem van uw gemeente.

Inleveren plastic flessen

Per jaar gebruiken consumenten bijna anderhalf miljard plastic flessen. Dat is per persoon meer dan 80 plastic flessen. Al die flessen kunnen als grondstof dienen voor nieuwe producten als we de flessen inleveren.

Op grote plastic petflessen zit statiegeld. Deze flessen zijn groter dan 0,5 liter en hebben een recycling-etiket. U kunt deze statiegeldflessen inleveren bij winkels. Op kleine petflessen van 0,5 liter of kleiner zit geen statiegeld. Na gebruik kunt u deze plastic flessen inleveren via het inzamelsysteem van uw gemeente.

Beloningssysteem voor kleine petflessen

Teveel plastic komt op straat terecht of in zee (plastic soep). Per 1 januari 2016 komt er een beloningssysteem voor kleine petflessen. Meer dan 70 gemeenten gaan scholen, sportclubs en andere maatschappelijke organisaties belonen voor het inzamelen en opruimen van kleine plastic flesjes, blikjes en eventueel ander verpakkingsmateriaal. De manier van belonen verschilt per gemeente.

Dit stimuleert consumenten om de kleine flesjes in te leveren. Het gevolg is minder plastic zwerfafval en meer grondstof voor nieuwe producten. Op kleine flesjes komt geen statiegeld.

Infographic over hergebruik van plastic flessen. De inhoud komt overeen met de tekst op de pagina.