Wat kan ik doen met plastic verpakkingen?

Afval is waardevol. Uw ingezamelde afval kan worden hergebruikt. Gerecycled plastic is bijvoorbeeld een goede grondstof voor nieuwe producten. Zoals fleecetruien, laptops of speelgoed. Grote plastic petflessen met statiegeld levert u in bij de winkels die deze statiegeldflessen verkopen.

Plastic verpakkingsafval inzamelen

Gemeenten bepalen zelf hoe zij plastic verpakkingsafval inzamelen. De meeste gemeenten kiezen voor gezamenlijke inzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkarton (PMD). Hoe het bij u is geregeld, hangt af van het inzamelsysteem van uw gemeente.

Inleveren plastic flessen

Per jaar gebruiken consumenten bijna anderhalf miljard plastic flessen. Dat is per persoon meer dan 80 plastic flessen. Al die flessen kunnen als grondstof dienen voor nieuwe producten als we de flessen inleveren.

Op grote plastic petflessen zit statiegeld. Deze flessen zijn groter dan 0,5 liter en hebben een recycling-etiket. U kunt deze statiegeldflessen inleveren bij winkels. Op kleine petflessen van 0,5 liter of kleiner zit geen statiegeld. Na gebruik kunt u deze plastic flessen inleveren via het inzamelsysteem van uw gemeente.

Aanpak kleine plastic flessen in zwerfafval

Teveel kleine plastic flessen komen op straat terecht of in zee (plastic soep). Met producenten en importeurs van die kleine flesjes is afgesproken dat de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70%-90% moet zijn afgenomen in de zomer van 2020 . Dan moet ook 90% van alle kleine plastic flesjes worden gerecycled. Als het niet lukt deze doelen te halen, voert de overheid statiegeld op kleine plastic flesjes in.

Infographic over hergebruik van plastic flessen. De inhoud komt overeen met de tekst op de pagina.