Wat kan ik doen met plastic verpakkingen?

Afval is waardevol. Uw ingezamelde afval kan worden hergebruikt. Gerecycled plastic is bijvoorbeeld een goede grondstof voor nieuwe producten. Zoals fleecetruien, laptops of speelgoed. Grote plastic petflessen met statiegeld levert u in bij de winkels die deze statiegeldflessen verkopen.

Plastic verpakkingsafval zelf wegbrengen of laten ophalen

De gemeenten verzorgen het ophalen van plastic verpakkingsafval bij hun inwoners. Gemeenten verschillen in de manier waarop ze dat doen. De meeste gemeenten kiezen voor inzameling van Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkarton gezamenlijk (PMD). Uw gemeente kan u nader informeren over de manier van inzamelen.

Inleveren plastic flessen

Per jaar gebruiken consumenten bijna anderhalf miljard plastic flessen. Dat is per persoon meer dan 80 plastic flessen. Al die flessen kunnen als grondstof dienen voor nieuwe producten als we de flessen inleveren.

Op plastic petflessen groter dan 0,5 liter zit statiegeld. Dit wordt georganiseerd door de bedrijven die deze flessen op de markt brengen. U kunt deze statiegeldflessen inleveren bij winkels die statiegeldflessen verkopen.

Aanpak kleine plastic flessen

Teveel kleine plastic flessen komen op straat terecht of in zee (plastic soep). Met producenten en importeurs van die kleine flesjes is afgesproken dat in de zomer van 2020:

  • de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70%-90% moet zijn afgenomen;
  • 90% van alle kleine plastic flesjes worden gerecycled.

Als het niet lukt deze doelen te halen, wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. 

Infographic over hergebruik van plastic flessen. De inhoud komt overeen met de tekst op de pagina.