Europese 112-dag op 11-2

Vandaag is alweer de zevende editie van de ‘Europese dag voor het alarmnummer 112’. Europeanen kunnen dit alarmnummer in alle 28 landen gratis bellen voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

Vakantie

De helft van de Nederlanders weet dat 112 niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen bereikbaar is. Ga je binnenkort skiën in Oostenrijk of zoek je in de voorjaarsvakantie de zon op in Spanje? En je hebt onverhoopt spoedeisende hulp nodig? Dan kan je daar ook 112 bellen. Kijk voordat je op vakantie gaat op Alarmnummer 112 Bellen-in-buitenland en check of jouw vakantieland vermeld wordt. Bij een noodgeval op vakantie weet je dan meteen wie je moet bellen!

112, als elke seconde telt

Veel mensen bellen naar 112, ook als het niet gaat om spoedeisende hulp. Soms gaat het om bewust misbruik, waarbij iemand bijvoorbeeld een grap wil uithalen. In andere gevallen gaat het om onjuist gebruik, waarbij iemand per ongeluk naar 112 belt. 112 bel je als elke seconde telt. Bijvoorbeeld als je getuige bent van een verkeersongeluk met slachtoffers of bij brand. Maar ook als je getuige bent van een misdrijf, zodat de politie de verdachten – op heterdaad – kan aanhouden. Wil je meer weten over alarmnummer 112? Kijk dan op Alarmnummer 112