Wat doen de asielzoekers overdag?

Bewoners van een asielopvang kunnen zelf boodschappen doen en koken. Ook poetsen en onderhouden ze hun woonruimte en de gemeenschappelijke ruimtes. Ze kunnen zelfstandig leerprogramma’s volgen op computers. Voor kinderen zijn er speeltoestellen en activiteiten.

Gesprekken asielprocedure

Volwassen asielzoekers doen tijdens hun asielprocedure mee aan begeleidingsgesprekken en trainingen. Bijvoorbeeld integratietrainingen.

Open Leercentrum

In het Open Leercentrum van het azc kunnen bewoners op computers zelfstandig lesprogramma’s volgen. Ook kunnen kinderen hier hun huiswerk maken. Er is begeleiding van andere bewoners en Nederlandse vrijwilligers. Op elk azc is verder een recreatiezaal.

Dagbesteding asielzoeker

Vrijwilligers, kerken en maatschappelijke organisaties zorgen samen ook vaak voor dagbesteding. Asielzoekers kunnen daaraan meedoen.

Activiteiten kinderen

Kinderen van de bewoners gaan naar school als zij tussen de 5 en 16 jaar zijn. Op de opvanglocatie zijn speciale ruimtes en speeltoestellen voor kinderen. Ook zijn er activiteiten speciaal voor kinderen. Daarvoor werkt het COA bijvoorbeeld samen met Stichting De Vrolijkheid en de Stichting het Vergeten Kind.