Auto

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Overheid stimuleert milieuvriendelijker rijden

Auto's dragen bij aan milieuvervuiling, bijvoorbeeld door CO2-uitstoot. De overheid stimuleert nieuwe technologieën en ontwikkelingen die de auto milieuvriendelijker maken.

Alternatieve brandstoffen

De Rijksoverheid wil dat het aanbod van milieuvriendelijke brandstoffen voor vervoer groeit. Bijvoorbeeld biodiesel. Hierover heeft de overheid met verschillende partijen afspraken gemaakt in het Energieakkoord voor duurzame groei.

Subsidie voor ontwikkeling hybride en elektrische auto’s

De Rijksoverheid wil vernieuwende ideeën, producten en toepassingen voor vervoer stimuleren. Bijvoorbeeld met subsidies. Zo kunnen bedrijven hun producten op de markt introduceren met proeftuinprojecten hybride en elektrisch rijden.

Minder bpm voor zuinige auto’s

De hoogte van de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) hangt onder meer af van de CO2-uitstoot. Consumenten betalen minder of geen bpm voor zuinige auto's.

Energielabels voor auto’s

Nieuwe auto's hebben een energielabel. Op het energielabel staat onder meer hoeveel brandstof de auto verbruikt in vergelijking met auto's uit dezelfde klasse.

Label voor autobanden

Sinds 2012 moeten autobanden een label hebben. Dit label moet de last van autorijden op het milieu verminderen. En de veiligheid verbeteren.  Het label laat zien:

  • hoe groot het brandstofgebruik is;
  • hoeveel verkeerslawaai de band veroorzaakt: stille banden dragen bij aan een vermindering van verkeersgeluid en zijn in alle bandenmaten verkrijgbaar;
  • hoeveel grip de band heeft op een nat wegdek.

Voorbeeld bandenlabel 

De Rijksoverheid. Voor Nederland