Auto

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Overheid stimuleert milieuvriendelijker rijden

Auto's dragen bij aan milieuvervuiling, bijvoorbeeld door CO2-uitstoot. De overheid stimuleert nieuwe technologieën en ontwikkelingen die de auto milieuvriendelijker maken. U betaalt minder belasting bij de aanschaf van een zuinige auto. 

Afspraken over alternatieve brandstoffen en energiebesparingen

De Rijksoverheid stimuleert het aanbod van milieuvriendelijke brandstoffen voor vervoer zoals biodiesel. Bijvoorbeeld met subsidie. In het Energieakkoord voor duurzame groei staan afspraken over energiebesparing en meer duurzame energie. Deze afspraken zijn gemaakt met onder andere werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties. 

Subsidie voor ontwikkeling hybride en elektrische auto’s

De overheid stimuleert elektrisch rijden. De Rijksoverheid geeft subsidie voor vernieuwende ideeën, producten en toepassingen voor vervoer. Met het subsidieprogramma proeftuinprojecten hybride en elektrisch rijden zijn praktijkproeven met elektrische voertuigen mogelijk gemaakt. 

Minder bpm voor zuinige auto’s

De hoogte van de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) hangt onder meer af van de CO2-uitstoot. U betaalt minder of geen bpm bij de aanschaf of import van een zuinige auto. 

Energielabel voor auto’s

Nieuwe auto's hebben een energielabel. Op dit energielabel staat onder andere hoeveel brandstof de auto verbruikt in vergelijking met auto's van vergelijkbare grootte.

Label voor autobanden

Sinds 2012 moeten autobanden een label hebben. Dit label laat zien:

  • hoe groot het brandstofgebruik is;
  • hoeveel verkeerslawaai de band veroorzaakt: stille banden dragen bij aan een vermindering van verkeersgeluid en zijn in alle bandenmaten verkrijgbaar;
  • hoeveel grip de band heeft op een nat wegdek.
De Rijksoverheid. Voor Nederland