Aanschafbelasting (bpm)

U betaalt belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) als u een motorrijtuig (personenauto, kampeerauto, bestelauto of motor) koopt of importeert en in het kentekenregister laat inschrijven. U betaalt bpm 1 keer.

Tarieven bpm omlaag

De tarieven van de bpm zijn de afgelopen jaren stapsgewijs omlaag gegaan. Ze gaan nog omlaag met in totaal 14,7% in de periode 2017 – 2020. Op Belastingdienst.nl kunt u berekenen hoeveel bpm u moet betalen voor een reguliere of plug-in hybride auto.

Bpm in verkoopprijs

Als u een nieuw motorrijtuig koopt, zorgt de verkoper meestal voor registratie in het Nederlandse kentekenregister. U hoeft dan zelf geen aangifte te doen. De bpm is onderdeel van de verkoopprijs.

Elektrische auto: geen bpm

De bpm is lager voor auto’s die minder CO2 uitstoten. Voor volledig elektrische auto’s betaalt u in 2019 geen bpm. Dit blijft in elk geval zo tot en met 2020. Het kabinet wil dit belastingvoordeel voor elektrische auto's verlengen tot en met 2024. Dat staat in het Belastingplan 2020. De Rijksoverheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren.  Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Minder zuinig: bpm hoger

Hoeveel bpm u moet betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van uw auto. Hoe meer CO2 uw auto uitstoot, des te hoger de bpm is. De Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLPT) meet het verbruik en de uitstoot van nieuwe auto’s. Auto’s van vóór september 2018 zijn getest via de New European Driving Cycle (NEDC). U kunt de waarde van de uitstoot van een auto opvragen bij autofabrikanten of nakijken op de website van de RDW.

Taxi: bpm terugvragen tot 2020

Gebruikt u een personenauto voor taxivervoer of openbaar vervoer? Dan kunt u in 2019 nog de bpm terugvragen. Vanaf 2020 kan dat niet meer.

Auto importeren: bpm betalen

Wanneer u een auto uit het buitenland importeert, moet u de auto in Nederland registreren en bpm betalen. Op de website van de Belastingdienst kunt u de bpm berekenen en leest u hoe u aangifte bpm moet doen.