Aanschafbelasting (bpm)

U betaalt belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) als u een motorrijtuig (personenauto, kampeerauto, bestelauto of motor) koopt of importeert en in het kentekenregister laat inschrijven. U betaalt bpm 1 keer.

Tarieven bpm omlaag

De tarieven van de bpm zijn de afgelopen jaren stapsgewijs omlaag gegaan. Op Belastingdienst.nl kunt u berekenen hoeveel bpm u moet betalen voor een reguliere of plug-in hybride auto.

Bpm in verkoopprijs

Als u een nieuw motorrijtuig koopt, zorgt de verkoper meestal voor registratie in het Nederlandse kentekenregister. U hoeft dan zelf geen aangifte te doen. De bpm is onderdeel van de verkoopprijs.

Elektrische auto: geen bpm

De bpm is lager voor auto’s die minder CO2 uitstoten. Voor volledig elektrische auto’s betaalt u geen bpm. Dit blijft in elk geval zo tot en met 2024. De Rijksoverheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Minder zuinig: bpm hoger

Hoeveel bpm u moet betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van uw auto. Hoe meer CO2 uw auto uitstoot, des te hoger de bpm is. De Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLPT) meet het verbruik en de uitstoot van nieuwe auto’s. Auto’s van vóór september 2018 zijn getest via de New European Driving Cycle (NEDC). U kunt de waarde van de uitstoot van een auto opvragen bij autofabrikanten of nakijken op de website van de RDW.

Auto importeren: bpm betalen

Wanneer u een auto uit het buitenland importeert, moet u de auto in Nederland registreren en bpm betalen. Op de website van de Belastingdienst kunt u de bpm berekenen en leest u hoe u aangifte bpm moet doen.