Fijnstoftoeslag mrb voor vervuilende dieselvoertuigen

Eigenaren van een vervuilende dieselauto gaan een toeslag op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. Dit gaat naar verwachting in per 1 januari 2020. De overheid wil hiermee het bezit en het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk maken.

Vervuilende dieselauto’s

De toeslag, die ook wel bekend staat als de ‘roettax’, geldt voor auto’s en bestelwagens die op diesel rijden. En die geen fabrieksroetfilter hebben en fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Eigenaren van deze voertuigen moeten 15% meer motorrijtuigenbelasting betalen. Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt en tussen de 1350 en 1450 kilo weegt,  kost dat 225 euro per jaar.

 Sommige dieselauto’s, zoals zware dieselbestelauto’s, hebben een fijnstofuitstoot in milligram per kilowattuur (kWh). Hiervoor komt er ook een norm. Heeft u een dieselauto die meer dan 10 milligram per kWh fijnstof uitstoot? Dan gaat u de fijnstoftoeslag betalen. Dat staat in het Belastingplan 2020. Zie hiervoor ook de Memorie van Toelichting op de overige fiscale maatregelen 2020 (PDF, 468 KB) (paragraaf 16, pagina 36).

Fijnstofuitstoot nakijken

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens. Op de website RDW kunt u de fijnstofuitstoot van uw voertuig nakijken.