Accijns sigaretten en shag omhoog

Met ingang van 1 april 2020 is de accijns op sigaretten hoger. De accijns op een pakje van 20 sigaretten is met €1,- verhoogd.

Infographic met uitleg over de verhoging van accijns op sigaretten en shag in 2020.

Rookvrije generatie in 2040

Het kabinet heeft in het Nationaal Preventieakkoord maatregelen en acties afgesproken met meer dan 70 partijen. Deze maatregelen moeten de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Eén van die maatregelen is een accijnsverhoging op sigaretten en shag. Het doel is om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren.

Verhoging accijns bovenop reguliere verhoging

Per 1 april 2020 is de accijns op een pakje sigaretten €1,- omhoog gegaan. Om een overstap naar andere tabaksproducten te beperken, is ook voor andere producten zoals shag, volumetabak en heatsticks de accijns verhoogd. Deze accijnsverhoging volgt uit het Nationaal Preventieakkoord. En komt bovenop de accijnsverhoging van 1 januari 2020 die is afgesproken in het Regeerakkoord. Voordat de prijs van een pakje verder verhoogd kan worden naar €10,- in 2023 vindt eerst een evaluatie plaats naar mogelijke grenseffecten. Het doel is roken te ontmoedigen.