Belastingvoordelen voor elektrische auto's

De komende jaren blijven de belastingvoordelen voor elektrische auto's bestaan. Tot 2025 hoeft u geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen voor een elektrische auto. Per 2020 is wel de bijtelling voor elektrische auto's van de zaak gestegen. Ondanks deze verhoging blijft de bijtelling voor elektrische auto's lager dan voor benzine- of dieselauto's.

Infographic met uitleg over de verlenging van belastingvoordelen voor elektrische auto's

Alleen nog schone auto's in 2050

Transport veroorzaakt een kwart van alle schadelijke CO2-uitstoot. Het kabinet wil dat er in 2050 alleen nog maar schone auto's rondrijden in Nederland. Elektrische auto's zijn schoon en moeten daarom voor iedereen aantrekkelijk en betaalbaar zijn. Daarom biedt het kabinet ook de aankomende jaren belastingvoordelen aan bezitters van elektrische auto's.

Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's

Als u een elektrische auto* heeft, dan hoeft u hiervoor op dit moment geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. Vanaf dat jaar gaat u wel mrb betalen. In 2025 betaalt u echter maar een kwart van de mrb. Vanaf 2026 betaalt u als bezitter van een elektrische auto de volledige mrb.

Motorrijtuigenbelasting (mrb) voor plug-in hybrides

Heeft u een zogenaamde plug-in hybride**? Dan krijgt u nu een korting van 50% op de mrb. Dit voordeel wordt ook verlengd tot 2025. In 2025 is de korting op de mrb nog 25%. Vanaf 2026 betaalt u als bezitter van een plug-in hybride* de volledige mrb.

Aanschafbelasting (bpm)

Kopers van een nieuwe elektrische auto hoeven op dit moment geen aanschafbelasting (bpm) te betalen. Ook dit voordeel wordt verlengd tot 2025. Koopt u in 2025 een nieuwe elektrische auto? Dan betaalt u hiervoor eenmalig een bedrag van € 360 per auto aan bpm. Dit bedrag stijgt na 2025 elk jaar mee met de inflatie.

Bijtelling van elektrische auto's gaat omhoog

Als u een 'auto van de zaak' ook privé gebruikt, betaalt u hierover belasting: de zogenaamde bijtelling. Sinds 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor volledig elektrische leaseauto's stapsgewijs omhoog. Per 2020 is de bijtelling van 4% naar 8% over de catalogusprijs van de auto gestegen. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000? Dan geldt vanaf € 45.000 22% bijtelling. Nu is dit nog vanaf € 50.000. In de jaren erna gaat het bijtellingspercentage verder omhoog.

Accijns diesel omhoog

De accijns op diesel gaat op 1 januari 2021 met 1 cent per liter omhoog. Op 1 januari 2023 gaat de accijns op diesel opnieuw met 1 cent omhoog. Met deze extra opbrengsten wil het kabinet de kosten betalen van maatregelen voor een beter klimaat.

*= Dit geldt voor alle varianten van elektrische auto's en plug-in hybrides. Dus ook: bestelauto's, bestelauto's ingericht voor het vervoer van een gehandicapte persoon, motorrijwielen, vrachtauto's, rijdende winkels, autobussen en buitenlandse motorrijtuigen.

** = Plug-in hybrides zijn auto's die zowel op elektriciteit als op benzine of diesel rijden.