Bijzondere bromfietsen

Bijzondere bromfietsen gaan niet harder dan 25 kilometer per uur en hebben een elektro- of verbrandingsmotor. Gehandicaptenvoertuigen, bromfietsen en (snor)fietsen vallen onder een andere regeling en zijn geen bijzondere bromfietsen. De Segway is een voorbeeld van een bijzondere bromfiets.

Eigenschappen bijzondere bromfietsen

Kort gezegd is een bijzondere bromfiets:

  • een voertuig dat niet harder dan 25 kilometer per uur gaat;
  • een voertuig met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm3 of een elektromotor met een maximumvermogen van maximaal 4 kW
  • een voertuig dat niet onder een Europese richtlijn valt. Brom- en snorfietsen vallen onder de Europese richtlijn EU 168/2013. En zijn daarom geen bijzondere bromfietsen.

Voorbeelden van bijzondere bromfietsen

Bepaalde types van een Segway, Qugo, Kickbike, Ninebot, E-One, Virto, Swing, Trikke, Yedoo, Robstep, Paukool  en Zappy hebben bovenstaande eigenschappen. En zijn daarom voorbeelden van bijzondere bromfietsen.

Strengere regels voor bijzondere bromfietsen

De minister van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) heeft op 1 mei 2019 de regels om een bijzondere bromfiets op de weg toe te laten (het toelatingskader) veranderd. Een fabrikant, importeur of distributeur van een bijzondere bromfiets kan onder dit kader een aanwijzing aanvragen. Als het voertuig aangewezen is, mag dit type voertuig op de openbare weg gebruikt worden. Vanzelfsprekend moeten het voertuig en de fabrikant, importeur of distributeur daarvoor aan de wettelijke eisen voldoen.  De elektrische bolderwagen van het type Stint is momenteel niet toegelaten op de openbare weg. Als deze weer aan de eisen voldoet, mag deze weer de weg op.