Mag ik met een hoverboard, elektrisch skateboard of monowheel op de openbare weg rijden?

Met een hoverboard, elektrisch skateboard of monowheel mag u niet op de openbare weg rijden. U mag hiermee ook niet op de stoep rijden.

Een hoverboard is een plank met aan weerszijden wieltjes, die worden aangedreven door een elektromotor. Er is geen stuur of zitting aanwezig. U staat op de plank en stuurt doormiddel van uw voeten en het verplaatsen van uw gewicht. Hoverboards heten ook wel airboards.

Geen goedkeuring voor openbare weg

Hoverboards, elektrische skateboards en monowheels hebben geen stuur of zitplaats. Ze vallen daardoor in geen enkele categorie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. Daarom mag u er niet mee op de openbare weg rijden.

Toch op de openbare weg? Waarschuwing of boete

U kunt een waarschuwing of boete van €260 krijgen als u met een hoverboard, elektrisch skateboard of monowheel de openbare weg opgaat. Heeft u een waarschuwing gekregen en gaat u daarna weer de weg op met uw hoverboard, elektrisch skateboard of monowheel? Dan kan de politie het voertuig ook in beslag nemen.

Alleen op eigen terrein

U mag met een hoverboard, elektrisch skateboard of monowheel alleen rijden op eigen terrein. Dat terrein mag dan niet toegankelijk zijn voor openbaar verkeer.

Een man staat op een hoverboard
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Tammy Ljungblad