Wanneer mag ik in een brommobiel rijden?

Om een brommobiel te mogen besturen moet u minimaal 16 jaar oud zijn. Ook moet u een bromfietsrijbewijs hebben.

Een brommobiel, zoals een Biro of een Aixam, is een bromfiets op meer dan 2 wielen die lijkt op een kleine personenauto.

Geen ontheffing leeftijd voor besturen brommobiel

Er is geen ontheffing mogelijk voor de minimumleeftijd van 16 jaar. Ook niet als u een handicap heeft. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel. 

©ANP

Rijbewijs voor brommobiel

U heeft een rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) nodig om een brommobiel te mogen besturen. Hiervoor moet u het theorie-examen voor de bromfiets en het praktijkexamen voor de brommobiel doen. Op uw AM-rijbewijs komt de code AM4 te staan (de 4 staat voor vierwieler).

U heeft al een autorijbewijs of motorrijbewijs

Heeft u een rijbewijs voor auto (B) of motor (A)? Dan heeft u geen apart bromfietsrijbewijs nodig. U krijgt automatisch het bromfietsrijbewijs op uw rijbewijsdocument bijgeschreven.

Kenteken en verzekering voor brommobiel

Een brommobiel geldt voor de wet als een bromfiets. Dit betekent dat u een brommobiel moet verzekeren en een kenteken moet hebben.

Gordel of helm brommobiel

In een brommobiel moet u een gordel gebruiken. Zijn er geen gordels aanwezig en is het een open brommobiel? Dan moet u een goedgekeurde helm dragen.

Rijbaan brommobiel

Met een brommobiel moet u op de rijbaan rijden. U mag niet op het fietspad rijden. Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag u ook niet rijden.

Maximumsnelheid brommobiel

De maximumsnelheid van een brommobiel is 45 kilometer per uur, binnen en buiten de bebouwde kom.

Voertuigeisen brommobiel

De voertuigeisen voor brommobielen staan in de Regeling voertuigen.