Brexit: veranderingen voor Nederlanders vanaf 2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort niet meer bij de Europese Unie (EU). Hierdoor veranderen sommige regels. Vanaf 1 januari 2021 veranderen er regels voor reis en verblijf in het VK. Nog niet alle nieuwe regels zijn al duidelijk. Die hangen af van de (nieuwe) afspraken tussen de EU en het VK. 

Reis en verblijf VK voor Nederlanders

Paspoort nodig als u vanaf 1 oktober 2021 naar VK reist

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woont u op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kunt u tot en met eind 2025 uw ID-kaart gebruiken.

Lees welk reisdocument u nodig heeft voor reizen naar het VK.
Bekijk welke landen bij het Verenigd Koninkrijk (VK) horen.

Geen visum nodig bij kort verblijf in VK

Waarschijnlijk heeft u vanaf 2021 voor een kort verblijf (maximaal 3 maanden) in het VK geen visum nodig. 

Grenscontroles duren vanaf 2021 mogelijk langer

Vanaf 2021 kan uw reis naar het VK langer duren, omdat de douane u bij aankomst in het VK kan controleren. Als u vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane uw bagage in Nederland controleren. Lees meer over de grenscontroles als u heen en weer reist naar het VK

Huisdieren meenemen van en naar het VK

Reist u vanaf 1 januari 2021 vanuit het VK naar Nederland met uw huisdier? Dan gelden er misschien andere regels. 
Lees meer over het meenemen van huisdieren vanuit NL naar het VK. Bekijk ook informatie over het meenemen van huisdieren vanuit het VK naar NL

Geen internationaal rijbewijs nodig bij kort verblijf in VK

Vanaf 2021 kunt u bij een kort verblijf (maximaal 3 maanden) in het VK met een geldig Nederlands rijbewijs autorijden (Engels). Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Dat heeft de Britse overheid bekend gemaakt. Lees meer over het gebruik van uw Nederlandse rijbewijs in het VK

Zorgverzekering

EHIC card geldig tot en met 31 december in het VK

Tot en met 31 december 2020 is uw European Health Insurance Card (EHIC) geldig in het VK. Tot en met die datum heeft u met de EHIC toegang tot noodzakelijke medische zorg in het VK bij een kort verblijf (maximaal 3 maanden). Bijvoorbeeld tijdens een vakantie of familiebezoek.

Vanaf 2021: EHIC mogelijk niet meer geldig in het VK

Het is niet zeker of uw Europese zorgpas (EHIC) ook in 2021 nog geldig is in het VK. Hierover onderhandelen de EU en het VK nog. Met het pasje van uw zorgverzekering - de zogenoemde European Health Insurance Card (EHIC) - kunt u in de hele EU medische zorg krijgen. Uw zorgverzekering vergoedt buiten de EU alleen spoedeisende hulp tot een maximum bedrag (werelddekking). Tot en met 31 december kunt u sowieso nog medische zorg krijgen tijdens uw vakantie of familiebezoek in het VK. Vanaf 2021 kunt u een reisverzekering inclusief medische kosten afsluiten om meer ziektekosten te verzekeren.

Bent u op of voor 31 december 2020 voor een kort verblijf (maximaal 3 maanden) in het VK? Dan bent u tijdens uw hele verblijf verzekerd voor spoedeisende zorg op basis van uw EHIC. Dus ook als uw verblijf doorloopt in 2021. Als u naar een ander land doorreist, bent u niet meer verzekerd op basis van uw EHIC.
Lees meer over de geldigheid van de EHIC na de Brexit.
Lees meer over ziektekostenverzekering na de Brexit. 

Vergunning nodig voor meenemen beschermde planten en dieren

Vanaf 1 januari 2021 heeft u een vergunning nodig als u beschermde planten of dieren wilt meenemen naar of uit het VK. Dat geldt ook voor producten als kleding die is gemaakt van een beschermde soort. Beschermde planten en dieren staan op de zogenoemde Cites-lijst

Verbod op handel beschermde planten en dieren

Voor sommige planten en dieren geldt een EU-verbod op in- of uitvoer van of naar landen buiten de EU. Vanaf januari 2021 gelden deze verboden ook voor het VK.

Bellen en internetten in het VK vanaf 2021 mogelijk duurder

Bellen en internetten in het VK kan vanaf 1 januari 2021 duurder zijn. Telecombedrijven kunnen hogere tarieven voor roaming rekenen. Check kort voor uw reis naar het VK de tarieven van uw provider. 

Online aankopen bij Britse webwinkel: mogelijk invoerrechten betalen

Het kan zijn dat u vanaf 1 januari 2021 btw en invoerrechten moet betalen als u een online aankoop doet bij een Britse webwinkel. Dit hangt ervan af of er een nieuw partnerschap komt tussen het VK en de EU. Als er geen nieuw partnerschap komt, moet u in Nederland btw betalen voor producten die € 22 of meer kosten. Ook betaalt u invoerrechten als de aankoopwaarde hoger is dan € 150.

Lees meer over online aankopen na Brexit.

Andere regels voor meenemen van voedsel en bloemen uit het VK

Vanaf januari 2021 veranderen de regels om voedsel of andere agrarische producten uit het VK mee terug te nemen naar Nederland. Dit geldt voor:

  • vlees;
  • zuivel;
  • groente;
  • fruit.

Het is nog niet bekend wat er verandert. De EU en het VK hebben hierover nog geen afspraken gemaakt.

Bekijk welke agrarische producten u mag meenemen uit het VK op de website van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Minder sterke drank en sigaretten meenemen uit VK

Vanaf 1 januari 2021 mag u mogelijk minder sigaretten, drank of andere accijnsgoederen meenemen vanuit het VK. Hierover zijn de afspraken nog niet definitief. Kijk op de website van de Belastingdienst wat er verandert bij de douane als u terugkeert uit het VK.