Brexit: veranderingen voor Nederlanders vanaf 2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort niet meer bij de Europese Unie (EU). Sinds 1 januari 2021 gelden er andere regels voor reis en verblijf in het VK. 

Reis en verblijf in het VK voor Nederlanders

Paspoort nodig vanaf 1 oktober 2021 als u naar het VK reist

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woonde u op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kunt u nog tot en met eind 2025 uw ID-kaart gebruiken.

Lees welk reisdocument u nodig heeft voor reizen naar het VK.
Bekijk welke landen bij het Verenigd Koninkrijk (VK) horen.

Geen visum nodig bij kort verblijf in VK

U heeft vanaf 2021 voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) in het VK geen visum nodig. 

Grenscontroles duren vanaf 2021 mogelijk langer

Vanaf 2021 kan uw reis naar het VK langer duren, omdat de douane u bij aankomst in het VK kan controleren. Als u vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane uw bagage in Nederland controleren. Lees meer over de grenscontroles als u heen en weer reist naar het VK

Huisdieren meenemen van en naar het VK

Reist u vanaf 1 januari 2021 vanuit het VK terug naar Nederland met uw huisdier? Dan gelden er andere regels. Lees meer over het meenemen van huisdieren vanuit NL naar het VK. Bekijk ook informatie over het meenemen van huisdieren vanuit het VK naar NL

Geen internationaal rijbewijs nodig bij kort verblijf in VK

Vanaf 2021 kunt u bij een kort verblijf in het VK met een geldig Nederlands rijbewijs autorijden (Engels). Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Lees meer over het gebruik van uw Nederlandse rijbewijs in het VK op deze website.

Zorgverzekering

EHIC geldig als uw verblijf in 2021 doorloopt

Was u uiterlijk op 31 december 2020 voor een kort verblijf in het VK? Dan bent u tijdens uw hele verblijf nog verzekerd voor spoedeisende zorg op basis van uw EHIC. Dus ook als uw verblijf doorloopt in 2021. Deze uitzondering stopt als u naar een ander land reist na 31 december 2020.

Vanaf 2021: EHIC mogelijk niet meer geldig, wel recht op spoedeisende gezondheidszorg

Het VK en de EU hebben afspraken gemaakt over toegang tot de gezondheidszorg bij kort verblijf. Als u voor korte tijd naar het VK gaat, bijvoorbeeld als toerist, heeft u recht op spoedeisende gezondheidszorg in het VK. De overheid bekijkt hoe die afspraken verder worden uitgewerkt. Zodra hierover meer bekend is, is ook bekend of u uw EHIC in het VK kan blijven gebruiken. Sinds 1 januari 2021 kunt u een reisverzekering inclusief medische kosten afsluiten om meer ziektekosten te verzekeren.

Lees meer over de geldigheid van de EHIC na de Brexit.
Lees meer over ziektekostenverzekering na de Brexit. 

Vergunning nodig voor meenemen beschermde planten en dieren

Andere regels in- en uitvoer beschermde dieren en planten

Wilt u beschermde dieren of planten in- of uitvoeren vanuit of naar het VK? Sinds 1 januari 2021 zijn de regels veranderd. Dit geldt ook voor voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde soorten, zoals kleding. De beschermde soorten staan op de zogenoemde CITES-lijst.


Documenten nodig voor in- en uitvoer beschermde dieren en planten

U heeft vanaf 2021 vaak andere documenten nodig dan die u daarvoor nodig had. Vraag deze op tijd aan. Voor sommige dieren en planten geldt een EU-verbod op in- of uitvoer van of naar landen buiten de EU. Sinds januari 2021 gelden deze verboden ook voor het VK.  
Lees meer over de nieuwe CITES regels voor het VK vanaf 2021 op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Bellen en internetten in het VK vanaf 2021 mogelijk duurder

Bellen en internetten in het VK kunnen vanaf 1 januari 2021 duurder zijn. Telecombedrijven kunnen hogere tarieven voor roaming rekenen. Check kort voor uw reis naar het VK de tarieven van uw provider. 

Online aankopen bij Britse webwinkel: mogelijk invoerrechten betalen

Het kan zijn dat u vanaf 1 januari 2021 btw en invoerrechten moet betalen als u een online aankoop doet bij een Britse webwinkel. Dit hangt af van de aanschafwaarde. U moet in Nederland btw afdragen bij producten die € 22 of meer kosten. Ook moet u invoerrechten betalen als de aankoopwaarde hoger is dan € 150. Lees meer over online aankopen na Brexit op de website van de Belastingdienst. 

Andere regels voor meenemen van voedsel en bloemen uit het VK

Sinds 1 januari 2021 gelden er andere regels om voedsel of andere agrarische producten uit het VK mee terug te nemen naar Nederland. De mogelijkheden voor het meenemen van voedselproducten zijn beperkter. Dit geldt voor:

  • vlees;
  • zuivel;
  • groente;
  • fruit.

Lees meer over het meenemen van voedselproducten vanuit het VK op deze website.

Minder sterke drank en sigaretten meenemen uit VK

Sinds 1 januari 2021 mag u minder sigaretten, drank of andere accijnsgoederen meenemen vanuit het VK. Kijk op de website van de Belastingdienst wat er verandert bij de douane als u terugkeert uit het VK.