Veranderingen voor Nederlanders na Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort niet meer bij de Europese Unie (EU). Er gelden andere regels voor reis en verblijf in het VK. 

Grenscontroles duren mogelijk langer

Uw reis naar het VK kan mogelijk langer duren, omdat de douane u bij aankomst in het VK kan controleren. Als u vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane uw bagage in Nederland controleren. Lees meer over de grenscontroles als u heen en weer reist naar het VK. 

Geen internationaal rijbewijs nodig bij kort verblijf in VK

Bij een kort verblijf in het VK kunt u met een geldig Nederlands rijbewijs autorijden (Engels). Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Lees meer over het gebruik van uw Nederlandse rijbewijs in het buitenland  op deze website.

Vergunning nodig voor meenemen beschermde planten en dieren

Andere regels in- en uitvoer beschermde dieren en planten

Wilt u beschermde dieren of planten in- of uitvoeren vanuit of naar het VK? De regels hierover zijn veranderd. Dit geldt ook voor voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde soorten, zoals kleding. De beschermde soorten staan op de zogenoemde CITES-lijst.


Documenten nodig voor in- en uitvoer beschermde dieren en planten

U heeft vaak andere documenten nodig dan die u voor de Brexit nodig had. Vraag deze op tijd aan. Voor sommige dieren en planten geldt een EU-verbod op in- of uitvoer van of naar landen buiten de EU. Deze verboden gelden ook voor het VK.  
Lees meer over de nieuwe CITES regels voor het VK sinds 2021 op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).