Ben ik vanaf 2021 verzekerd voor ziektekosten als ik naar het Verenigd Koninkrijk (VK) ga?

Als u voor korte tijd naar het VK gaat, bijvoorbeeld als toerist, heeft u recht op noodzakelijke medische zorg in het VK.

Ga na of u een aanvullende (reis)verzekering nodig heeft

Uw zorgverzekering vergoedt de kosten voor noodzakelijke medische zorg. Bijvoorbeeld als u door een ongeluk naar het ziekenhuis moet. Ga zelf na of u een aanvullende (reis)verzekering voor medische kosten nodig heeft.

Heeft het VK hetzelfde verzekerde ziektekostenpakket als Nederland?

Nee, er kunnen verschillen in de verzekerde ziektekostenpakketten zijn. Om verrassingen met verschillen in de pakketten van beide landen te voorkomen, kunt u overwegen een reisverzekering met medische kosten af te sluiten (of een ander aanvullend verzekeringsproduct voor vergoeding van ziektekosten in het buitenland).

Als u de EHIC gebruikt in het VK

Het Verenigd Koninkrijk heeft een eigen verzekerd ziektekostenpakket. U krijgt met de EHIC de kosten vergoed volgens het pakket van het VK. Dit kan betekenen dat u misschien niet dezelfde kosten vergoed krijgt als in Nederland het geval zou zijn. Krijgt u een rekening (voor de extra kosten), dan krijgt u de kosten mogelijk vergoed uit uw aanvullende verzekering of uw reisverzekering, als u die heeft.
Vraag uw zorgverzekeraar om meer informatie over de EHIC en ziektekostenvergoedingen als u de EHIC gebruikt. Lees meer over de EHIC op deze website.

Als u de EHIC niet gebruikt in het VK

De Nederlandse zorgverzekering kent werelddekking. U krijgt altijd een (gedeeltelijke) vergoeding van de noodzakelijke medische kosten in het VK, maar u moet die mogelijk zelf voorschieten. Uw zorgverzekeraar betaalt niet meer dan de kosten voor dezelfde zorg in Nederland. Is de rekening hoger, dan krijgt u mogelijk de rest vergoed uit uw aanvullende (reis) verzekering, als u die heeft afgesloten. 
Vraag uw zorgverzekeraar om meer informatie over de EHIC en ziektekostenvergoedingen als u de EHIC niet gebruikt. Lees meer over de EHIC op deze website.

Toegang tot de NHS

Als u recht heeft om in het VK te werken, (tijdelijk) te wonen of te studeren, dan gelden in het VK aanvullende regels voor verzekering tegen zorgkosten. Het belangrijkste is dat u een bepaald bedrag moet storten (een health fee), om toegang te krijgen tot de NHS. Er zijn wel mogelijkheden op teruggave van de health fee, bijvoorbeeld als u in Nederland zorgverzekerd blijft. Teruggave van de health fee wordt beoordeeld door de Britse uitvoeders. Meer informatie over de health fee vindt u op de website van de Britse overheid.

Meer informatie

Voor meer informatie over uw zorgverzekering kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie over zorgverzekering en buitenland op de website van het CAK.