Kan ik na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen en werken?

Als u vóór 2021 in het VK woonde, dan mag u ook in 2021 in het VK blijven wonen en werken. U moet dan wel een verblijfsvergunning hebben of deze aanvragen. Dit kan nog tot en met 30 juni 2021. Als u in 2021 naar het VK komt, gelden er nieuwe regels.

Read this information in English

U woonde vóór 2021 in het VK: verblijfsvergunning aanvragen

Als u voor 2021 in het VK woonde, dan kunt u ook na 1 januari 2021 in het VK blijven wonen en werken. U moet dan wel een verblijfsvergunning hebben. Of u moet deze verblijfsvergunning aanvragen (Engels) op de website van de Britse overheid.  Dit heet een pre-settled status of een settled status. De verblijfsvergunning kunt u tot en met 30 juni 2021 aanvragen. Dit geldt ook voor uw gezinsleden als zij niet de Britse of Ierse nationaliteit hebben.

Documenten bij de aanvraag verblijfsvergunning

U moet een geldig paspoort of geldige identiteitskaart hebben wanneer u de aanvraag voor een verblijfsvergunning indient. De Nederlandse ambassade in Londen raadt u daarom aan deze documenten op tijd aan te vragen. Ook raadt de ambassade u aan documenten te bewaren die aantonen hoe lang u al in het VK woont. Deze kunt u gebruiken als bewijs om de (pre-)settled status (verblijfsvergunning) te krijgen. Lees welke documenten u nodig heeft voor een verblijfsvergunning (Engels) op de website van de Britse overheid.

Nieuwe regels voor langer verblijf en bezoek VK in 2021

Punten nodig als u in het VK blijft wonen en werken

De Britse regels bepalen of u mag wonen en werken in het VK. Het VK heeft hiervoor een puntensysteem. Om in het VK te kunnen wonen en werken moet u voldoende punten hebben. Zo krijgt u punten als u werk heeft met een bepaald (minimum) salaris. En u krijgt punten als u de Engelse taal voldoende beheerst. Lees meer over het puntensysteem van de VK voor immigratie (in het Nederlands) op de website van de Britse overheid. 

Meestal niet werken bij een kort verblijf in het VK

Als u een korte tijd in de VK bent, dan mag u als bezoeker meestal niet werken. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u deelneemt aan een beurs of conferentie. Of als u apparaten moet installeren of voor het onderhoud zorgt. Lees welk werk en activiteiten u mag doen als bezoeker in het VK (Engels) op de website van de Britse overheid.

Informatie en advies

De Europese Commissie publiceerde vragen en antwoorden over de rechten van EU-burgers in het VK na de Brexit (pfd).

Nederlandse burgers die wonen in het Verenigd Koninkrijk kunnen voor informatie over Brexit terecht bij de Nederlandse ambassade in Londen. De ambassade organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten. Kijk op de Facebookpagina van de ambassade voor de data. Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse Rijksoverheid, zie de contactgegevens op deze website. Lees de vragen en antwoorden over Brexit voor Nederlandse burgers in het VK op deze website.

Voor consulaire zaken kunt u contact opnemen met het 24/7 BZ Contact Center van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor informatie over uw pensioen kunt u terecht bij uw pensioenfonds. Voor informatie over uw zorgverzekering kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar. Studenten kunnen voor informatie over studiefinanciering terecht bij DUO en over overige zaken bij de onderwijsinstelling.

Voor informatie over de huidige regels over uw Nederlandse uitkering kunt u terecht bij de Sociale Verzekeringsbank en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

Verzoek Settled status bij meer dan 5 jaar in VK

Woont u  meer dan 5 jaar in het VK? Dan kunt u  een verzoek indienen voor een zogenoemde settled status bij de Britse overheid. Deze status geeft mensen het recht in het VK te wonen en te  werken. Ook hebben zij recht een staatspensioen op te bouwen en gebruik te maken van publieke diensten. Woont u minder dan 5 jaar in het VK? Dan kunt u een pre-settled statusaanvragen. Na 5 jaar verblijf kunt u deze status dan laten omzetten in de permanente settled status.