Welke gevolgen heeft de Brexit als ik een dubbele nationaliteit (Nederlandse en een andere) heb en in het Verenigd Koninkrijk verblijf?

Omdat u ook de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft de Brexit geen gevolgen voor uw recht om in Nederland te verblijven. Let op: u verliest als meerderjarige automatisch de Nederlandse nationaliteit als u ononderbroken 10 jaar buiten de Europese Unie woont én in die 10 jaar een andere nationaliteit heeft. Uw minderjarige kinderen verliezen tegelijkertijd met u de Nederlandse nationaliteit als de andere ouder niet de Nederlandse nationaliteit bezit. 

Read this information in English.

Na de overgangsperiode (na 2020) geldt een verblijf in het Verenigd Koninkrijk niet langer als verblijf binnen de Europese Unie. Als u naast de Nederlandse nationaliteit ook de Britse of een andere nationaliteit bezit en in het Verenigd Koninkrijk verblijft, dan start de termijn van 10 jaar dus op 1 januari 2021. Lees voor meer informatie de brochure over het verliezen van de Nederlandse nationaliteit. Er is ook een brochure over minderjarigen en het verliezen van de Nederlandse nationaliteit.  

Voorkomen dat u de Nederlandse nationaliteit verliest

U kunt de termijn van 10 jaar zelf stopzetten door tijdig een nieuw Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart aan te vragen. Of door op tijd een verklaring omtrent het bezit van het Nederlanderschap te krijgen. Dan verliest u niet uw Nederlandse nationaliteit. Op de dag van afgifte begint een nieuwe 10-jaar termijn. 

De termijn wordt onderbroken wanneer u minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of binnen de EU woont.