Welke gevolgen heeft de Brexit als ik een dubbele nationaliteit (Nederlandse en een andere) heb en in het Verenigd Koninkrijk verblijf?

U kunt als meerderjarige automatisch de Nederlandse nationaliteit verliezen. Dit komt omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) niet meer bij de Europese Unie (EU) hoort. Als u deze wilt houden, dan moet u telkens op tijd een nieuw paspoort, id-kaart of een verklaring van Nederlanderschap aanvragen. 

Read this information in English.

Wanneer kan ik de Nederlandse nationaliteit verliezen?

U kunt deze verliezen als u ononderbroken 10 jaar buiten de Europese Unie woont én in die 10 jaar een andere nationaliteit heeft. Uw minderjarige kinderen verliezen tegelijkertijd met u de Nederlandse nationaliteit als de andere ouder niet de Nederlandse nationaliteit heeft. 

Vanaf 1 januari 2021 geldt een verblijf in het VK niet langer als verblijf binnen de EU. Als u naast de Nederlandse nationaliteit ook de Britse of een andere nationaliteit bezit en in het Verenigd Koninkrijk verblijft, dan start de termijn van 10 jaar op 1 januari 2021. Lees voor meer informatie de brochure over het verliezen van de Nederlandse nationaliteit. Er is ook een brochure over minderjarigen en het verliezen van de Nederlandse nationaliteit.  

Voorkomen dat u de Nederlandse nationaliteit verliest

U kunt voorkomen dat u de Nederlandse nationaliteit verliest door:

  • telkens binnen de 10 jaar een nieuw Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart aan te vragen. Of een verklaring van Nederlanderschap. Op de dag van afgifte begint een nieuwe 10-jaar termijn. U moet dus minimaal 1 keer per 10 jaar zelf actie ondernemen.
  • van de 10 jaar minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of een ander EU-land te wonen.

Lees op de website Nederland wereldwijd hoe u een nieuw Nederlands paspoort of een id-kaart aanvraagt vanuit het buitenland.