Word ik door Brexit geraakt?

Op dit moment geldt er een overgangsperiode. Die duurt tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode blijven de wetten en regels van de EU gelden in het VK. Er verandert  niets voor u. Of u daarna veel merkt van de Brexit, hangt er vanaf of u een bedrijf hebt, of bijvoorbeeld regelmatig naar het VK reist. 

Heeft u een bedrijf of andere organisatie?

Heeft u een bedrijf of andere organisatie? Doe dan de Brexit impact scan

Als er nieuwe afspraken komen

De komende maanden onderhandelt de EU met het VK over de nieuwe relatie na 31 december 2020. Het hangt van de uitkomst van deze onderhandelingen af wat er voor u gaat veranderen. Lees meer over de stand van zaken van de Brexit op deze website.

Als er geen nieuwe afspraken komen

Als er geen nieuwe afspraken komen, dan is het VK een zogenoemd derde land. Het VK maakt dan geen deel meer uit van de interne markt en de douane-unie van de EU. En dat heeft gevolgen op allerlei terreinen. 

U moet dan bijvoorbeeld invoerrechten en btw betalen als u iets koopt bij een Britse webshop. Ook kunnen sommige producten duurder worden. En er kunnen wachttijden ontstaan aan de grens.

Voor Britten die al in Nederland wonen, is geregeld dat ze hier kunnen blijven wonen, werken en studeren.

Bedrijven krijgen dan te maken met uitgebreide douaneformaliteiten en met belastingheffingen. Daar moeten ze zich nu al op voorbereiden. Zij kunnen ook terecht bij het Brexit loket