Betaal ik btw bij aankopen binnen de Europese Unie (EU)?

Een bedrijf of persoon betaalt altijd in 1 EU-land btw. Dat is in het land van herkomst of in het land van bestemming van goederen of diensten. Voor particulieren gelden andere regels dan voor bedrijven.

Particulieren: btw betalen in land van aankoop

U kunt als particulier goederen kopen in een ander EU-land. Dan betaalt u meestal in dat land de btw. U hoeft in Nederland niet nog een keer btw te betalen over deze goederen. Meer informatie over invoerbelasting voor particulieren staat op de website van de douane.

Uitzondering: aankoop nieuwe auto en elektronische diensten

Er geldt een uitzondering voor de aankoop van een nieuwe auto in een ander EU-land. U betaalt in dat geval btw in het land waar u de auto inschrijft.

Voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten betaalt u als particulier btw in het land waar u woont. Dat is het land waar u gevestigd bent, uw permanente adres heeft of normaal gesproken woont. Dit geldt voor diensten zowel van binnen als van buiten de EU.

Op de website van de Europese Commissie staat meer over btw bij aankopen in de EU.

Ondernemers: btw betalen in land van bestemming

Bent u ondernemer en voert u goederen of diensten uit naar verschillende EU-landen? Het land van bestemming heft dan meestal de btw.
Neemt uw Nederlandse bedrijf goederen af uit een ander EU-land? Uw bedrijf betaalt dan meestal in Nederland btw. U doet dit via de normale btw-aangifte.

Uitzondering: btw betalen in land van aankoop

Hebt u btw betaald in een ander EU-land en u doet daar geen btw-aangifte? Dan kunt u deze btw terugvragen via de Nederlandse belastingdienst.