Hoe kan ik als ondernemer gebruikmaken van CETA?

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Door de afspraken in dit handelsakkoord vervallen de meeste Canadese importbelastingen voor Europese ondernemers. Bent u ondernemer in de Europese Unie? Dan kunt u hier gebruik van maken als u bij export aan een aantal regels voldoet. U moet zich bijvoorbeeld als geregistreerd exporteur (REX) aanmelden.

Stap 1. Check of EU de oorsprong van uw product is

Om CETA te kunnen gebruiken moet de oorsprong van uw product EU of Canada zijn. Deze regels staan in CETA. De ‘economische nationaliteit’ van een product wordt bepaald via de oorsprongsregels. Van sommige producten kunt u de oorsprong makkelijk bepalen. Bijvoorbeeld van landbouwproducten, die vaak volledig in 1 land geproduceerd worden. Zijn in het product grondstoffen en onderdelen verwerkt? Dan kunt u de oorsprong vaak moeilijker bepalen.

In de Market Access Database van de Europese Commissie vindt u de producten die in aanmerking komen voor de verlaagde invoerrechten en de specifieke oorsprongsregels (Engels). Met de goederencode (HS-code) kunt u daar de economische nationaliteit van uw producten vinden.

Stap 2. Registreer u als exporteur

Wilt u profiteren van de voordelen van CETA? En wilt u goederen verzenden met een waarde van meer dan € 6.000? Dan moet u zich bij de Nederlandse douane aanmelden als geregistreerd exporteur (REX). U wordt dan als geregistreerde exporteur opgenomen in het Europese register van geregistreerde exporteurs (REX). U kunt dan zelf een oorsprongsverklaring afgeven.

Stap 3. Verzend uw order met bewijs van oorsprong

Als exporteur moet u een oorsprongsverklaring op de verkoopfactuur of op een ander handelsdocument vermelden. En een volledige beschrijving van uw producten. Over deze producten hoeft u dan geen Canadese importheffing te betalen. Meer informatie vindt u in de brochure EU-handelsakkoorden: zo maakt u gebruik van de voordelen.

Vergroot afbeelding