Testbewijs regelen als coronabewijs voor uw reis

Een testbewijs (negatieve testuitslag) heeft u nodig om te reizen als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kunt krijgen.

Heeft u een testbewijs nodig voor toegang tot de horeca, evenementen en andere activiteiten in Nederland? Bekijk het stappenplan voor het coronatoegangsbewijs.

Wanneer laten testen

Wilt u op reis naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heeft u een testbewijs nodig als u niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs of de eisen voor een herstelbewijs. Het maakt niet uit of uw reisbestemming binnen of buiten Europa ligt.

Eisen aan de test

Controleer eerst het reisadvies voor de testeisen van het land waar u naartoe reist (Wijsopreis.nl). In het reisadvies leest u bijvoorbeeld;

 • of u inderdaad een test nodig heeft;
 • welke test u nodig heeft, (NAAT(PCR)- of sneltest);
 • hoe oud de test maximaal mag zijn voor u het land binnenkomt.

Kinderen soms ook testen

Sommige landen vragen van kinderen een negatieve testuitslag. Bekijk de regels van uw reisbestemming om te zien wat daar geldt.

Bij iedere reis opnieuw testen

Gaat u meerdere keren op reis? U moet voor iedere reis opnieuw een testafspraak maken. Zit er maar weinig tijd tussen 2 reizen? Controleer altijd de regels voor het gebied waar u naartoe reist. Bijvoorbeeld hoe lang de testuitslag geldig is.

Testlocatie kiezen

Sinds 1 oktober 2021 kunt u zich niet meer gratis laten testen via testen voor uw reis. U kunt zich wel laten testen via deze manieren:

Test via zelfgekozen testlocatie

U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf.

 • U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
 • Vraag bij het maken van een afspraak of u de uitslag kunt laten zien met CoronaCheck.
 • Plan uw afspraak op tijd in zodat u de uitslag heeft voor uw reis.

Testuitslag van testen voor toegang

Heeft u zich al laten testen via Testenvoortoegang? Bijvoorbeeld om naar een restaurant in Nederland te gaan? Dan kunt u met dit testbewijs ook een internationale QR-maken. Dit kan alleen als uw test nog geldig is voor uw reis. Anders moet u zich opnieuw laten testen. Kies in de CoronaCheck-app voor de internationale code om een negatieve test te gebruiken om te reizen.

Testen voor Toegang is bedoeld om u te laten testen voor horeca, evenementen en andere activiteiten binnen Nederland. Maakt u via Testen voor Toegang toch een afspraak voor een antigeentest voor uw reis? Dan is Testen voor Toegang niet aansprakelijk voor het op tijd ontvangen van uw testuitslag.

Testuitslag van GGD bij klachten

Heeft u zich laten testen bij de GGD omdat u coronaklachten heeft? Dan kunt u ook met dit testbewijs een internationale QR-code maken. Kies in de app voor de internationale code. U kunt zich alleen laten testen bij de GGD als u klachten heeft. De GGD garandeert niet dat u de uitslag op tijd voor een reis heeft.

Reizen met testuitslag in CoronaCheck-app of van CoronaCheck.nl

Als u met CoronaCheck reist dan kunt u via de CoronaCheck-app een digitaal coronabewijs maken. Of op CoronaCheck.nl een papieren bewijs printen. Dit kunt u dan gebruiken als coronabewijs voor reizen binnen de Europese Unie.

Gegevens op de testuitslag

In het coronabewijs dat u via CoronaCheck maakt, staan onder meer:

 • uw persoonsgegevens;
 • het type test;
 • de testdatum;
 • de locatie;
 • de uitslag; en
 • de datum tot wanneer de uitslag geldig is.

De tekst is in het Nederlands en Engels. In de CoronaCheck-app ziet u deze gegevens door op het vraagteken te klikken.

Buitenlandse testbewijzen niet in Nederlandse app

Buitenlandse testuitslagen kunt u niet in CoronaCheck zetten. U kunt (terug) naar Nederland reizen met een negatieve testuitslag die voldoet aan eisen voor een testuitslag voor (terug)reizen naar Nederland.

Reizen buiten Europa

Wilt u naar een land buiten Europa reizen? Controleer altijd eerst het reisadvies. Daarin staat welke test u nodig heeft. En of u CoronaCheck kunt gebruiken voor uw reis.

Reizen naar BES- of CAS-landen

Gaat u naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan kunt u alleen het papieren bewijs van CoronaCheck gebruiken.

Gaat u naar Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Daar kunt u CoronaCheck niet gebruiken. Bekijk de reisadviezen voor de voorwaarden die gelden om deze landen te bezoeken:

Testbewijs gebruiken voor evenement of locaties

Het coronabewijs wordt in verschillende Europese landen ook gebruikt om binnen te komen op locaties en evenementen. Kijk op Wijsopreis.nl wat de specifieke regels per land zijn

Ook in Nederland heeft u op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig, zoals bij horeca, evenementen en andere activiteiten. U kunt daarvoor een testbewijs gebruiken als u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs heeft.