Ik wil een vaccinatie met het Janssen-vaccin. Hoe werkt dat?

Alle 18-plussers die nog niet zijn gevaccineerd tegen corona en interesse hebben in een vrijwillige vaccinatie met het Janssen-vaccin, kunnen hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0800 – 1295.

Telefonisch afspraak maken

U kunt telefonisch een afspraak maken voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin, of op een wachtlijst worden geplaatst. Bel naar 0800 – 1295. Dit nummer is niet bereikbaar vanuit het buitenland. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen bellen naar +31 85 112 4973. U heeft wel een burgerservicenummer (BSN) nodig.

Niet op elke GGD-locatie

Niet op alle GGD-locaties is vaccineren met Janssen mogelijk. Wilt u weten op welke plekken een prik met Janssen mogelijk is? Bel dan ook met 0800 - 1295.

Mondelinge toestemming voor Janssen-prik

Voorafgaand aan de vaccinatie wordt u gewezen op de iets betere bescherming met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna en de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking bij het Janssen-vaccin op jongere leeftijd. U moet vervolgens mondeling toestemming geven voor vaccinatie met Janssen.

Alle vaccins, dus ook het Janssen-vaccin, zijn zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Ook de Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen vaccin effectief en voldoende veilig is.

Nederlanders die in het buitenland wonen

Woont u in het buitenland? Het advies is dan om mee te doen met de vaccinatieprogramma’s in het land waar u woont. Soms is dit niet mogelijk. Daarom is er de mogelijk om in Nederland gevaccineerd te worden met het Janssen-vaccin. U kunt hiervoor vanuit het buitenland een afspraak maken via het telefoonnummer +31 85 112 4973.

Advies Gezondheidsraad over Janssen

De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen-vaccin effectief en voldoende veilig is, maar adviseert om de inzet van het vaccin te wijzigen nu jongere groepen aan de beurt zijn. 

Voor jongere leeftijden heeft de Gezondheidsraad een voorkeur voor mRNA-vaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna) omdat de zeer zeldzame bijwerking van een combinatie van stolselvorming (trombose) met een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) vaker voorkomt op jongere leeftijd. Daarnaast lijken de mRNA-vaccins een iets betere bescherming tegen corona te geven en wordt de zeer zeldzame bijwerking van trombose en trombocytopenie bij deze vaccins niet gezien. Hierdoor valt Pfizer/Moderna net gunstiger uit voor deze groep.

Pfizer en Moderna voor medische risicogroepen

Mensen met een medisch risico wordt aangeraden een afspraak voor een mRNA-vaccin te maken. Dit wordt met name geadviseerd voor mensen met een immuunstoornis of van wie het immuunsysteem niet goed werkt door medicatie die de afweer vermindert (bijvoorbeeld chemotherapie voor de behandeling van kanker) en voor mensen met een verhoogde kans op ernstige kans op COVID-19 door ernstige hart- of longproblemen. Een mRNA-vaccin biedt de best mogelijk bescherming voor deze mensen. Janssen is geen mRNA-vaccin. 

Niet voor zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om zich alleen te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Janssen is geen mRNA-vaccin.

Janssen als booster

Wilt u Janssen als booster? Omdat u daar zelf voor kiest of op basis van een medische indicatie. Bekijk dan de pagina over de booster voor meer informatie.