Hoe regel ik een coronabewijs voor mijn reis buiten EU/Schengen?

Meestal heeft u een coronabewijs nodig als u reist naar een veilig land buiten de Europese Unie/Schengen. Bekijk voor vertrek de regels van het land waar u naartoe reist. Volg de 3 stappen op deze pagina om met een geldig coronabewijs buiten de Europese Unie/Schengen te reizen. 

Stap 1: Controleer het reisadvies

Bekijk in het reisadvies staat:

  • wat u moet regelen voor uw reis;
  • welke maatregelen er zijn in het land waar u naartoe gaat;
  • welke maatregelen er zijn als u weer terugreist naar Nederland. 

Sommige landen vragen om extra verklaringen of ingevulde formulieren. Neem geprinte exemplaren van uw coronabewijzen en andere documenten mee. Want buiten de EU/Schengen heeft u vaak een papieren versie van uw coronabewijzen nodig. 

Stap 2: Coronabewijs regelen voor uw reis

Ga na of u een coronabewijs kunt krijgen

Controleer of u voldoet aan de:

Of zorg voor een negatieve testuitslag.

Controleer of u met CoronaCheck kunt reizen

In de CoronaCheck-app en op CoronaCheck.nl kunt u een coronabewijs maken. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs zijn. De CoronaCheck-app is voor reizen binnen de EU. En voor een aantal landen buiten de EU. Op deze lijst vindt u de landen waar u met CoronaCheck heen kunt reizen (ec.europa.eu).

Stap 3: Ga op reis en laat uw coronabewijs zien

Kunt u naar uw reisbestemming reizen met CoronaCheck? Laat de QR-code van uw papieren coronabewijs dan scannen als u op reis gaat. Bijvoorbeeld als u instapt in het vliegtuig.

Geen CoronaCheck? Zorg dan dat u een geldig coronabewijs heeft  dat u op een andere manier kunt laten zien voor uw reisbestemming.

Coronaregels blijven ook met coronabewijs gelden

Op reis houdt u zich ook met een coronabewijs aan de maatregelen van het land of regio waar u naartoe gaat. 

Regels voor de terugreis naar Nederland

Reizen is altijd een risico. En de regels kunnen tijdens uw reis veranderen. Op de checklist 'Nederland inreizen van buiten de EU' staat wat u moet doen voordat u terug naar Nederland reist.