Aangekondigde coronamaatregelen

De meeste nieuwe regels vallen onder de tijdelijke coronawet. Deze regels kunnen 7 dagen na de persconferentie ingaan. In die tijd praten de Eerste en Tweede Kamer hier nog over. Hier leest u meer over deze regels.

Lees ook welke coronamaatregelen nu gelden.

Steunmaatregelen

Het kabinet heeft de toezegging gedaan om de nachthoreca financieel tegemoet te komen wanneer ze na 1 oktober nog gesloten zou zijn. Daarom werkt het kabinet aan een TVL-achtige regeling voor de nachthoreca in het vierde kwartaal.

Omdat door de capaciteitsbeperking van 75% voor ongeplaceerde evenementen die binnen plaatsvinden ook bepaalde activiteiten zoals concerten nog getroffen worden, wordt er voor deze groep een tegemoetkoming onderzocht.

Over de uitwerking van deze steunmaatregelen maken we zo snel mogelijk meer bekend.

Aanpak van het coronavirus in het najaar van 2021

De meeste Nederlanders zijn inmiddelsĀ volledig gevaccineerd. Daarmee zijn veel mensen goed beschermd tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Maar er is ook nog steeds een deel van de samenleving niet beschermd. Omdat zij zich niet hebben laten vaccineren. Of omdat zij zich niet kunnen laten vaccineren. Of omdat het vaccin bij hen niet goed werkt.

De komende periode kunnen mensen die nog niet beschermd zijn besmet raken. Een deel hiervan komt in het ziekenhuis terecht en soms zelfs op de IC. Als dat gebeurt, dan kan de zorg weer overbelast raken. Daarom blijft het kabinet waakzaam. En inzetten op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad verspreid over de samenleving.

Een specifieke groep patiƫnten met een ernstige afweerstoornis krijgt een derde coronavaccinatie aangeboden. Dit houdt het aantal mensen dat ziek wordt door het virus zo klein mogelijk. Uitgangspunt van de aanpak van het kabinet is een open samenleving waarin er zo min mogelijk druk is op het sociaal, maatschappelijk en economisch welzijn. Is het toch nodig in te grijpen? Dan gebeurt dat zo specifiek mogelijk passend op de ontstane situatie. En niet met vooraf vastgestelde maatregelen.

Aangekondigde maatregelen die zijn goedgekeurd

Vanaf 25 september geldt de verplichte 1,5 meter maatregel niet meer. De horeca kan weer op maximale capaciteit open. En alle evenementen mogen weer.

Inzet coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs wordt ingezet. Dat gebeurt op die locaties waar het drukker wordt nu de verplichte 1,5 meter afstand niet meer geldt. Dit houdt het risico van besmetting zo laag mogelijk. Zo kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen.

Blijf basisregels volgen

  • Blijf de basisregels volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie.
  • Blijf handen wassen en geef elkaar de ruimte.
  • Bij klachten: blijf thuis en laat u snel testen. En zorg voor voldoende frisse lucht. Zo geeft u corona geen kans.

In het kort overzicht van maatregelen staat welke coronamaatregelen gelden.