Aangekondigde coronamaatregelen

De meeste nieuwe regels vallen onder de tijdelijke coronawet. Deze regels kunnen 7 dagen na de persconferentie ingaan. In die tijd praten de Eerste en Tweede Kamer hier nog over. Hier leest u meer over deze regels en wat er veranderd is sinds 31 maart.

Lees ook welke coronamaatregelen nu gelden.

Aangekondigde maatregelen

Zelftesten in het onderwijs

De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn in het onderwijs. Daarmee kan risicogericht en preventief getest worden.

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Aangekondigde maatregelen die zijn goedgekeurd

Lees meer over de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (coronawet).

Experimenten om evenementen veilig door te laten gaan

Sinds half januari zijn er gecontroleerde experimenten (field labs) met publiek bij sportwedstrijden, theatervoorstellingen en zakelijke congressen. Het doel is om te onderzoeken hoe zulke evenementen zo veilig mogelijk kunnen verlopen als daar weer ruimte voor is. Bekijk de huidige maatregelen op de pagina corona en evenementen.

Avondklok

Sinds woensdagavond 31 maart start de avondklok om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. Dit houdt in dat het van 22:00 tot 04:30 uur verboden is om zonder geldige reden op straat te zijn.