Aangekondigde coronamaatregelen

De meeste nieuwe regels vallen onder de tijdelijke coronawet. Deze regels kunnen 7 dagen na de persconferentie ingaan. In die tijd praten de Eerste en Tweede Kamer hier nog over. Hier leest u meer over deze regels.

Lees ook welke coronamaatregelen nu gelden.

Aangekondigde maatregelen: versoepelingen

Het kabinet wil op 28 april de eerste stap in het openingsplan zetten. Dit houdt in dat de volgende coronamaatregelen versoepeld worden.

Stap 1

Versoepelingen per 26 april

 • Hoger onderwijs 1 dag per week
  Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april weer ongeveer 1 dag per week fysiek les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. 

Versoepelingen per 28 april

 • Einde avondklok
  Op 28 april om 04:30 uur ’s ochtends vervalt de avondklok.
 • Thuisbezoek naar 2 personen
  Het advies voor thuisbezoek verandert en wordt: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
 • Onderwijs
  Voor alle onderwijsniveaus mag er onderwijs gegeven worden op externe locaties. Dit geldt ook voor praktijkonderwijs en was al toegestaan voor het voortgezet onderwijs. Hiermee krijgen alle onderwijs instellingen de gelegenheid om de onderwijscapaciteit op 1,5 meter te laten groeien. Daarnaast worden de bibliotheken van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs heropend voor zelfstudie.
 • Terrassen buiten open
  Terrassen buiten kunnen van 12:00 tot 18:00 uur open onder voorwaarden. Terrassen buiten bij sportaccommodaties zijn hiervan uitgesloten.
 • Winkels en markten open
  Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Dit houdt in dat ook de niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, weer open mogen. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Warenmarkten mogen ook weer volledig open op 1,5 meter. Dit houdt ook in dat de non-food waren weer verkocht mogen worden.
 • Theorie-examens mogelijk
  Alle theorie-examens voor het besturen van een vervoermiddel kunnen weer worden afgenomen.
 • Uitvaarten
  Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.

Aangekondigde maatregelen die zijn goedgekeurd

Buitenschoolse opvang (bso)  

Sinds 19 april 2021 is de bso weer open voor alle kinderen. BSO’s nemen maatregelen om om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees meer over de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (coronawet).