Onderzoek naar gedrag bij reizen tijdens corona

De Rijksoverheid en de reis- en vervoersbranche onderzoekt gedrag van mensen tijdens proefreizen naar het buitenland. Hiermee onderzoekt de overheid hoe reizen zodra dit weer mogelijk is op een veilige manier kan. 

Proefreizen

Samen met de reis- en vervoersbranche denkt de overheid na over het moment dat er weer gereisd kan worden voor vakantie. De overheid start daarom vanaf 12 april 2021 met een eerste vakantiereis. Dit is een pakketreis naar Rhodos van 8 dagen. Reizigers vieren in een coronavrije bubbel vakantie en verlaten het resort niet.  Een tweede proefreis is in ontwikkeling. Deze vakantie heeft Gran Canaria als bestemming en wordt uitgevoerd door TUI en Corendon. Zij zullen hier zelf op korte termijn over communiceren.

Branchevereniging ANVR is betrokken bij het voorstel.

Basisregels en maatregelen tijdens de vakantie 

De deelnemers aan de proefreis moeten zich houden aan alle coronamaatregelen. Reizigers hebben tijdens het zoeken, boeken, vooraf, tijdens en na de reis contact met de reisorganisatie. Zij moeten maximaal 72 uur voorafgaand aan de reis een NAAT(PCR)-test afnemen en 4 uur voorafgaand aan het boarden een negatieve snelttest laten zien. Voor de terugreis houden reizigers zich aan de test- en quarantainemaatregelen die gelden voor reizigers uit hoogrisicogebieden. Bij thuiskomst worden zij extra gewezen op de thuisquarantaine.

Aanmelding voor proefreis bij reisorganisaties

U kon zich aanmelden op de website van de reisorganisatie. De aanmelding is gesloten. De proefreis naar Rhodos is reeds gestart. Voor de proefreis naar Gran Canaria kunt u zich binnenkort aanmelden via de website van TUI en Corendon. 

Onderzoek naar veilig reizen

Het doel van deze proefreis is om nieuwe (gedrags-)inzichten te verkrijgen in een levensechte situatie. Volgen mensen de corona basismaatregelen tijdens de vakantie op en waarom wel of niet. Zo worden  gegevens verzameld hoe mensen weer veilig en verantwoord kunnen reizen. Zodat de reis-en vervoerbranche zich daar goed op kan voorbereiden. En reizigers beter geïnformeerd kunnen worden over veilig reizen. Ook als zij niet via een georganiseerde reis op vakantie gaan.

Een onafhankelijk bureau evalueert de proefreizen. De resultaten van de eerste reis naar Rhodos worden eind april verwacht. De eerste bevindingen van deze reis kunnen ook als mogelijke input dienen voor de tweede proefreis.

Annulering proefreizen

Zijn er extreem veel besmettingen onder de reizigers? Of zijn zorgwekkende varianten van het virus op de plek van bestemming? Dan kan de overheid de proefreis op ieder moment annuleren. In dat geval krijgen de reizigers de reiskosten terug.  

Vervolgonderzoek proefreis

De overheid, reisbranche en vervoersbranche werken mogelijk aan meer proefreizen in een tweede fase. Zo verzamelen ze nog meer resultaten over het gedrag van reizigers. In deze reizen worden de onderzoeksresultaten van de eerste twee proefreizen meegenomen. Het gaat mogelijk om een vakantieproef met de auto, cruiseschip, trein of bus.